Admela Hodžić godinama spašava “Trojku”: Ko izda jednom, izdat će opet i opet…

Da li će zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Admela Hodžić ponoviti scenarij iz 2020. godine i ponovo osigurati ruku za “Trojkine” potrebe?

Ona je u prošlom sazivu Skupštine također napustila stranku s kojom je došla u skupštinsku klupu.

Nakon što je početkom 2020. godine glasala za smjenu Vlade Edina Forte već krajem iste godine podigla je ruku za Vladu “Trojke”, na čelu sa Fortom. Dva mjeseca prije glasanja, ponovnog izbora “Trojkine” Vlade, Hodžić je istupila iz SDA, neposredno nakon što je iz stranke izbačen Aljoša Čampara piše Faktor.

– Nemam apsolutno niti jedan razlog zašto bih podržala eventualnu smjenu Vlade Kantona Sarajevo i zaista ne znam odakle dolaze te priče i ko ih kreira. Također, moram naglasiti da je ideja SDA jedina politička ideja s kojom se ja indentifikujem čitavog svog života – rekla je otprilike mjesec dana prije nego što je napustila stranku.

Desetak mjeseci kasnije Hodžić je pristupila Stranci za BiH.

– Odmah na početku da kažem da mi nismo nikakvi preletači, kako se inače opisuje prelazak iz stranke u stranku. Svi mi ovdje danas koji pristupamo Stranci za BiH smo vijećnici i zastupnici koji su nakon preuzimanja mandata i polaganja zakletve da ćemo raditi u najboljem interesu građana i zalagati se za jednaka prava za sve, ostali usamljeni u svojoj borbi i nastojanjima da radimo samo i isključivo u najboljem interesu građana u političkim partijama koje smo iz tih razloga napustili – kazala je tom prilikom i dodala:

– Stranka nikada nije promijenila svoje principe i uvijek se borila za našu zemlju, suverenu, nezavisnu i cjelovitu BiH.

Nakon Općih izbora 2022. godine Hodžić je u saziv Skupštine ušla kao članica Stranke za BiH. Nije prošla ni godina, a ona je već napustila SBiH te trenutno djeluje kao samostalna zastupnica.

Sada kada je “Trojki” ugrožena većina u Skupštini Kantona Sarajevo, uslijedili su pregovori koji uključuju i prekompoziciju Vlade i izbacivanje ministara Stranke za BiH. Interesantno je da se u “Trojkinoj” čorbi ponovo našla Admela Hodžić.

Naime, krajem prošlog mjeseca stranke “Trojke” održale su sastanak s Damirom Marjanovićem (Za nove generacije) te samostalnim zastupnicima Redžom Lemezanom i Admelom Hodžić na kojoj se trgovalo pozicijama. O svemu je obaviješten i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, a prema izjavi šefa ovog ureda bit će i Tužilaštvo.

Pitali smo više njenih bivših stranačkih kolega ko je uopće Admela Hodžić i da li su sarađivali s njom. Gotovo niko ne želi govoriti. Državni zastupnik Safet Kešo (SDA), njen bivši stranački kolega, koji kaže da je gotovo i ne poznaje, sažeo je priču u par rečenica:

– Ali poznajem jedno pouzdano pravilo: ko izda jednom, izdat će opet i opet… Takvi uvijek nađu neke izgovore i opravdanja, a zapravo su im motivi isključivo lični. To su oni što rade “u ime države, a u svoje prezime”, kako kaže aforističar Milovan Vitezović – kazao je kratko.