Tim povodom kontaktiralo smo advokata Esada Oruča, člana advokatskog tima dr. Izetbegović, upitavši za pojašnjenje ove situacije, odnosno šta ova odluka Tužilaštva znači vezano za odluke Senata Univerziteta u Sarajevu, kojim su poništena zvanja magistra medicinskih nauka Sebiji Izetbegović, doktorat, kao i zvanje redovnog profesora, te posljedično uručen otkaz na Medicinskom fakultetu. 

Kako nam je kazao Oruč, ovom odlukom Tužilaštva KS, cijela priča u vezi s poništenjem zvanja dr. Izetbegović postaje besmislena.

– Sve je i krenulo od tog indeksa. Rektor je od samog početka tražio da mu se dostavi dokaz da je indeks iz Zagreba vjerodostojan. Dakle, ovo je sada potvrda nadležnog organa Bosne i Hercegovine da je indeks i sve što je sadržano u indeksu, a to se odnosi i na ocjene sa magistarskog studija, autentičan, tako da je sad cjelokupna priča besmislena – kazao je Oruč.

Dodao je da je ono što se sad očekuje od rektora, odnosno organa Univerziteta, “da što prije ponište odluke koje su donesene na osnovu nekakvih neosnovanih indicija i da uspostave stanje kakvo je postojalo”.

– Na taj način će se barem djelimično umanjiti šteta koja je nastala. Ne kažem da će se ona u potpunosti izravnati, ali bar u određenoj mjeri. To je ono što je obaveza samog rektora Univerziteta, jer je sve vrijeme izjavljivao da je ovo borba za pravnu državu i slično. Poslije tužilačke odluke kojom je ispitana vjerodostojnost indeksa, pravna država nalaže da se odluke koje su nezakonite stave van snage, da se ponište i uspostavi ranije stanje, to je minimum što se očekuje u ovom momentu – kazao je Oruč, dodavši da je sve počelo od magisterija domino-efektom, te se sad domino-efektom vraća. 

Oruč je naglasio da su nadležni, dakle rektor i Univerzitet dužni to učiniti, ukoliko postupaju po zakonu. 

Ukoliko to ne bi bio slučaj, dodao je, to bi značilo da bi nastavili kršiti zakone.

– A mi ćemo kao advokatski tim poduzeti sve što je u našoj nadležnosti da osiguramo zakonitost cijelog procesa, uključujući i krivične prijave – kazao je Oruč za Faktor.