Albanska kompanija zainteresovana za energetske projekte u BiH

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić održao je u četvrtak sastanak s predstavnicima grupe kompanija “Gjonaj” iz Lbanije koja se bavi proizvodnjom i trgovinom električnom energijom.

Đokić je kazao kako Republika Srpska raspolaže značajnim potencijalima za izgradnju energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije i da je u izgradnju ovih energetskih objekata već uloženo dosta novca, a planirano je dalje investiranje više milijardi eura, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Sastanak je organizovan kako bi se razmotrio interes ove grupe kompanija za uspostavljanje saradnje sa nadležnim organima i donosiocima odluka u Vladi Republike Srpske radi pronalaženja odgovarajućeg modela dugoročne saradnje i partnerstva.

“Predstavnici `Gjonaj` grupe su istakli da su otvoreni za razgovor o različitim vidovima saradnje koja im se može ponuditi i da bi cijenili svaki vid podrške i pomoći resornog ministarstva u pronalaženju odgovarajuće lokacije za izgradnju solarnih parkova različitih kapaciteta, kao i podrške u procesu dobijanja potrebnih dozvola, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka dogovoreno je da se u narednom periodu detaljnije razmotre mogućnosti za realizaciju zajedničkih projekata.

“Gjonaj” grupa je osnovana 2009. godine u Albaniji i zapošljava više od 1.500 radnika. Jedna od oblasti u kojoj su posebno aktivni posljednjih godina je proizvodnja i trgovina električnom energijom, preko koje pokrivaju većinu balkanskih zemalja, navedeno je u saopštenju.