Alma Ras nakon informacije o 50 otkaza: Susrećemo se s izazovima koje je pogodilo i globalno tržište

Jučer je portal Crna Hronika objavila informaciju kako će više od 50 radnica iz bh. kompanije “Alma Ras” dobiti otkaz nakon povratka sa godišnjeg odmora.

50 radnica iz bh. kompanije nakon godišnjeg odmora dobilo otkaz

Radi se o pogonu u Bosanskom Petrovcu.

Danas su se iz “Alma Rasa” oglasili saopštenjem koje prenosimo u cjelosti.

“Usljed pada potražnje, odnosno inflacije na glavnim tržištima, u zapadnoj Evropi gde Alma Ras najviše posluje, došlo je do neizvjesnosti opstanka pogona u Bosanskom Petrovcu, gdje radi 52 uposlenika.

Za sada, uposlenici iz ovog pogona u radnom odnosu ostaju do 1. septembra, a do tog perioda iskoristit će godišnji odmor. Kako navode iz kompanije Alma Ras, tačnu informaciju o prekidu ili nastavku rada će imati do kraja augusta. Čelni ljudi ove kompanije, trenutno su, u kontaktu s poslovnim partnerima i nastoje naći rješenje.

Ukoliko dođe do zatvaranja, Alma Ras će ispoštovati sve zakonske obaveze prema radnicima i dobavljačima, bez izuzetka.

„Perspektiva poslovanja Alma Ras i saradnja s trenutnim partnerima je stabilna. Ostali proizvodni kapaciteti i djelatnosti kompanije nastavljaju s neometanim radom. Smatramo da je ova situacija privremena i da ćemo uspjeti ispregovarati s postojećim i potencijalnim kupcima povećanje obima posla“, stav je Uprave kompanije Alma Ras.