Apelaciono vijeće Suda BiH presudilo: Alisi Mutap 2,5 godine, Hasanu Dupovcu 3 godine zatvora zbog slučaja Dženan Memić

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine proglasilo je krivim Alisu Ramić-Mutap i Hasana Dupovca zbog slučaja Dženan Memić. Ostali optuženi oslobođeni su krivice.

Dupovac je osuđen na 3 godine zatvora, a Alisa Mutap na dvije i po godine.

Apelaciono vijeće je konstatovalo da u ovom slučaju nije postojala organizirana grupa koja je sa Zijadom Mutapom na čelu trebala prikrivati dokaze u slučaju smrti Dženana Memića.

S obzirom na to da su u prvostepenom postupku bili oslobođeni, a da su pred Apelacionim vijećem osuđeni, postoji pravo žalbe na ovu presudu.

Podsjećamo, Alisa Ramić-Mutap bivša je djevojka Dženana Memića s kojim je bila u noći 8. februara 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj Aleji. Te noći Memić je, na zasada neutvrđen način, zadobio povrede usljed kojih je 15. februara preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Alisa Mutap-Ramić je također zadobila teške povrede i tvrdila je da se ne sjeća detalja iz kobne noći. Apelaciono vijeće Suda BiH, pak, misli da ona na taj način svjesno prikriva šta se desilo, te da na taj način pomaže osobi ili osobama koje su, na nepoznat način, nanijele povrede njoj i njenom tadašnjem momku Dženanu Memiću.

Osuđeni Hasan Dupovac je pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo koji je vodio istragu o spornom događaju na Ilidži. Sud smatra da je tokom istrage napravio nekoliko propusta zbog čega je proglašen krivim.

Zijad Mutap je otac Alise Ramić-Mutap. Njega je Tužilaštvo BIH tertilo da je na čelu organizirane kriminalne grupe koja je svjesno prikrivala dokaze o ovom slučaju. No, on je oslobođen.

Josip Barić je, također, pripadnik MUP-a KS koji je vodio istragu o samom slučaju. Bio je optužen da nije izuzeo krvavi džemper Alise Ramić. I on je oslobođen odgovornosti jer je Apelaciono vijeće utvrdio da se radi o nebitnoj činjenici.

Među optuženima u ovom slučaju je i Muamer Ožegović, recepcionar u jednom od hotela na Ilidži koji je optužen zbog brisanja snimka. Ni za njega nije bilo dokaza da je počinio krivično djelo, jer je taj snimak, faktički, irelevantan.