Bakir Krajinović o nevremenu koje dolazi u BiH: Nema mjesta za paniku i strah

Danas, u periodu od 14 sati do 15 sati narednog dana, 5. avgusta na snazi je narandžasto upozorenje zbog očekivanih jaki lokalnih pljuskova, praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra. Lokalno je moguća i pojava grada. Povodom najavljenog nevremena i nestabilnog vremena koje se očekuje u našoj zemlji, oglasio se meteorolog Bakir Krajinović.

Kako je kazao, nestabilno vrijeme prognozira se naredna četiri dana kada su vjerovatni pljuskovi širom Bosne i Hercegovine.

Najniža jutarnja temperatura zraka, tokom naredna četiri dana, većinom između 14 i 19 °C, na jugu zemlje do 22 °C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25 °C, na jugu zemlje do 27 °C. Od utorka se očekuje smirivanje uz stabilnije i sunčanije vrijeme, te blagi porast vrijednosti temperatura zraka.

Preporuka je da sve aktivnosti na otvorenom prilagode vremenskim prilikama te svakodnevno prati vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave. Budite spremni da zaštitite sebe i druge te svoju imovinu.

– Nema mjesta za paniku i strah, sve najavljene nepogode sasvim su uobičajene za naš klimatski prostor. Tokom ljetnih mjeseci u ovim geografskim širinama najveći rizik, meteorološke prirode, upravo su nepogode koje karakterišu jaki pljuskovi, praćeni grmljavinom i olujnim udarima vjetrom, a vrlo često i pojava grada.

Zbog toga, nema mjesta za paniku i strah, sve smo ovo već iskusili i nadam se naučili lekcije kako se zaštiti u ovim uvjetima.

Sve informacije plasirane od nadležnih institucija kao što su hidrometeorološke službe, civilna zaštita ili neke druge iz sistema zaštite i spašavanja služe za podizanje svijesti o prijetnjama koje se očekuju – kaže Krajinović.