Bećirović za austrijski Der Standard: Hitno pojačati snage EUFOR-a

(Patria) – Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u uglednom austrijskom nezavisnom listu Der Standard govorio o pogoršanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini zbog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja predsjednika organa bh. entiteta RS, dosadašnjem angažmanu i produženju misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, kao i ulozi misije ALTHEA u očuvanju mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i regiji Zapadnog Balkana.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je, između ostalog, u Der Standardu
poručio sljedeće:

„Dosadašnje angažovanje EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, naročito u pogledu podrške u održavanju sigurnog i mirnog okruženja bilo je od značaja za stabilan politički, ekonomski i društveni razvitak države Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu novonastale geopolitičke okolnosti, izazvane brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu, potvrdilo se izrazito važnim i opravdanim donošenje odluke o produženju misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Bitnim se pokazao i izvršni mandat misije ALTHEA koji je od velikog značaja za mir, sigurnost i stabilnost, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i regiji Zapadnog Balkana.

NATO je u Dejtonu međunarodnim ugovorom dobio jasnu zadaću
očuvanja mira u Bosni i Hercegovini. To se trenutno realizuje putem misije EUFOR-a. Prema sporazumu, ove snage, između ostalog, imaju mandat da osiguraju mir, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, kao i da zaustave sve destruktivne snage koje ugrožavaju Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, uz široka ovlaštenja koja uključuju i upotrebu neophodne sile, kada je to potrebno.

Nažalost, sigurnost i mir u Bosni i Hercegovini ozbiljno ugrožava opasna proruska i separatistička politika predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika. On je otvoreno započeo antidejtonsko i protuustavno razbijanje države Bosne i Hercegovine.

Mir u Bosni i Hercegovini i regiji je ozbiljno ugrožen. Zadnji je čas da se
zaustavi širenje ukrajinske krize na teritoriju države Bosne i Hercegovine, a time i na jugoistok Evrope. Imajući u vidu najnovije opasne antiustavne odluke organa entiteta Republika Srpska, s ciljem pravovremenog djelovanja i preveniranja mogućih negativnih posljedica, te očuvanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana, od izuzetne je važnosti hitno raspoređivanje dodatnih i znatno snažnijih snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, u što kraćem vremenskom roku.

Smatram da bi nove trupe EUFOR-a trebalo primarno rasporediti u Brčko Distriktu BiH, kao i na drugim strateškim područjima.“

Nezavisni dnevni list Der Standard sa sjedištem u Beču jedan je od najčitanijih dnevnih listova u Austriji. Pod motom “Kvalitet na prvom mjestu” Der Standard objavljuje tekstove u printanom i online izdanju. Pored fokusa na aktuelna zbivanja, Der Standard analizira brojne teme iz Austrije i svijeta.