Bitka za selo: Oni imaju puške, mi svoj način, neka hapse, vratićemo se

Mještani sela Gornji Zalukovik odlučni su nastaviti svoje proteste usprkos nedavnom saopćenju Olimpijskog centra “Jahorina” da su radovi na ski centru “Igrišta” obustavljeni zbog njihovog nezadovoljstva. Protesti su izazvani zahtjevom mještana da se nakon završetka radova na ski centru, asfaltira važan put dug dva kilometra koji jedini vodi do njihovih kuća.

Protesti su rezultat blokade puta koju su mještani organizirali kako bi izrazili svoju zabrinutost zbog mogućnosti da će biti odsječeni od ostatka svijeta ukoliko se put ne asfaltira. Ljubinko Milaković, stanovnik Gornjeg Zalukovika, istakao je da mještani neće odustati od svojih zahtjeva i da su spremni ostati na putu sve dok se njihovi problemi ne riješe.

Iz Olimpijskog centra “Jahorina” poručili su da razumiju zabrinutost mještana, ali da je asfaltiranje puta u nadležnosti lokalne samouprave, a ne Olimpijskog centra.

Međutim, načelnik opštine Vlasenica, Miroslav Kraljević, izrazio je odlučnost u nastavku izgradnje ski-centra “Igrišta” i istakao da niko ne može zaustaviti taj projekt. Unatoč tome što su mještani izašli na put tražeći asfaltiranje puta, Kraljević tvrdi da će ski-centar biti otvoren u novembru ove godine.

Cijeli sukob oko izgradnje ski-centra “Igrišta” eskalirao je zbog raspisivanja ugovora u vrijednosti preko 55 miliona KM, iako je prvotno najavljeno da će investicija iznositi 32 miliona maraka. Mještani Gornjeg Zalukovika ostaju odlučni u svojim zahtjevima za asfaltiranjem puta i očekuje se daljnji razvoj situacije dok nadležne institucije i građani traže rješenje za ovu problematiku.