Čak sedam zemalja želi domaćinstvo Evropskog prvenstva 2032. godine

Italijasnki nogometni savez (FIGC) i Turski nogometni savez (TFF) zatražili su spajanje pojedinačnih kandidatura u zajedničku kandidaturu za domaćinstvo Eura 2032. godine, objavila je Evropska nogometna federacija (UEFA).

UEFA je 2021. godine pokrenula konkurs za domaćinstvo dvaju uzastopnih izdanja evropskog prvenstva, 2028. i 2032. godine. TFF je ušao u proces za oba izdanja, dok se FIGC kandidirao samo za izdanje 2032. godine. Zajedničku kandidaturu za domaćinstvo izdanja 2028. također je dalo pet saveza: Engleska, Sjeverna Irska, Republika Irska, Škotska i Wales.

Kako je UEFA objavila u petak, turski i italijanski nogometni savezi odlučili su udružiti svoje napore. “UEFA će sada surađivati s FIGC-om i TFF-om kako bi osigurala da dokumentacija koju će podnijeti za zajedničku kandidaturu bude u skladu sa zahtjevima za nadmetanje”, stoji u saopćenju krovne nogometne organizacije Starog kontinenta.

Engleska, Sjeverna Irska, Republika Irska, Škotska i Wales također su dali zajedničku ponudu za domaćinstvo izdanja 2028. godine. “Ako zajednička ponuda bude u skladu s tim zahtjevima, bit će predana Izvršnom odboru UEFA-e na sjednici zakazanoj za 10. oktobra, gdje će se izvršiti imenovanja za 2028. i 2032. godinu. Odluke o mjestima i rasporedu utakmica bit će donesene naknadno”, objavila je UEFA. Iduće europsko nogometno prvenstvo bit će 2024. u Njemačkoj.