– Podnijet ću krivičnu prijavu protiv gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, kantonalog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Almira Bečarevića i nepoznatih izvršilaca za oštećenje i otuđenje tuđe stvari. Sve je evidentno, imamo snimak i prijavu ćemo podnijeti nadležnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu. Podnijet ću i prijavu protiv Karić kantonalnom Tužilaštvu jer nije sa Vijećnice uklonila tablu, koja izaziva rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju jer na tabli piše “srpski zločinci”, a time se generalizuje jedan narod – rekao je Ćosić.

Poručio je da je danas tabla postavljena sigurno na teritoriji RS-a, mada je, kako je naveo, i prethodna bila stavljena na isto mjesto gdje je prije 20 godina stajala tabla.

– Mi nismo nasjeli na provokacije i ono što su željeli da postignu oni koji su rušili tablu. Na taj način pokazali smo da su nasilnici koji ne poštuju ni zakone ni procedure – rekao je Ćosić.

On je najavio pravnu bitku u vezi sa utvrđivanjem entitetske linije.

– Obratio sam se predsjedniku Vlade Kantona Sarajevo, imajući u vidu da je kantonalno preduzeće uklanjalo tablu. Obratio sam se dopisom da sve trebamo rješavati na institucionalan način i tražio sam da formiramo komisiju koja će utvrditi entitetsku granicu na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva – rekao je Ćosić.

Najavio je da će slične table biti postavljene na još sedam ili osam sporednih ulaza u Istočno Sarajevo.

– Drago nam je da su oni koji nas ne vole, a to je sigurno političko Sarajevo, otkrili svoje pravo lice – na svaki način pokušavajući da umanje značaj Istočnog Sarajeva i onoga što su Srbi dali i za Sarajevo i za Istočno Sarajevo – poručio je Ćosić.

Istakao je da je postavljanje tabli na ulaze u Istočno Sarajevo samo redovna aktivnost markiranja sa namjerom da se istakne specifičnost grada.

– Namjera je da se istakne da grad pripada Srbima Sarajeva, a njih je 157.000 – rekao je Ćosić.

Ćosić je poručio da nema ništa lično protiv Benjamine Karić, ali da se ne smije dozvoliti minimiziranje stradanja srpskog naroda u Sarajevu.

Sve je počelo 30. juna kada je Karić objavila fotografiju na kojoj je tabla sa skandaloznim natpisom. 

– Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je danas otišao korak dalje. Opet je na meti Grad Sarajevo, na meti su istina i pravda. Ćosiću, uzalud se trudite, došla su takva vremena da i hiljadu puta ponovljena laž nikada neće postati istina! – poručila je ona tada. 

Isti dan gradonačelnica Sarajeva predala je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Ćosića. Kako je navela u prijavi, postoji osnovana sumnja da je Ćosić počinio krivično djelo javno izazivanje ili raspirivanje nacinalne vjerske ili rasne mržnje ili netrpeljivosti među konstituivnim narodima, kao i drugima koji žive u BiH.

U prijavi je istaknula da je Ćosić danas, u atmosferi izuzetne političke napetosti zbog posljednjih odluka NSRS-a o ukidanju važenja odluka Ustavnog suda BiH na području tog entiteta, na ulazu u Istočno Sarajevo, naložio i realizovao postavljanje velikih tabli s natpisom “Dobrodošli u grad Istočno Sarajevo, grad protjeranih 157.000 Srba”.

Nakon ove, Karić i Bečarević su 13. jula podnijeli krivičnu prijavu protiv Ćosića i Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Po nalogu Ministarstva na čijem je čelu Bečarević, uklonjena je sporna tabla na ulazu u Istočno Sarajevo, a nakon izvršenih provjera kojim je utvrđeno da se tabla na magistralnoj cesti M5 nalazi na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnika Istočnog Sarajeva i javnost treba podsjetiti da je osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik pozivao sarajevske Srbe da se isele, da krenu u nepoznato, a u ovom projektu “humanog raseljavanja” učestvovali su i osuđeni zločinci Radovan Karadžić i Biljana Plavšić.

Bilo je tu i prijetnji sarajevskim Srbima da moraju napustiti svoje domove, prepadali su ih Alijinim bojovnicima, da će svi biti ubijeni, mučeni…, a oni koji su odlučili ostati nazivani su izdajnicima.

Krajišnik je (o čemu postoje i stenogrami) na sjednicama Narodne skupštine RS-a bio najglasniji u zagovaranju da se oko 150 hiljada Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovaca i Grbavice mora početi iseljavati od 17. februara 1996. godine.

– Ostali su u “Alijinoj državi”. Napuštajte i prelazite u Republiku Srpsku. Ako je moja kuća u Zabrđu pripala Federaciji, šta ćete vi tu – bile su njegove instrukcije Srbima sa ovih područja.