Crnadak: Da je SNSD prije formiranja vlasti tražio od Trojke i HDZ-a odlazak stranih sudija to bi i dobio

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a, optužio je Milorada Dodika da je obećao partnerima iz FBiH da neće primjenjivati zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda i tako ponizio RS.

“Na sastanku sa svojim partnerima iz Trojke i HDZ-a, Dodik je rekao da će Republika Srpska imenovati sudije u Ustavni sud BiH. Koja je logika da s jedne strane imamo zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda na teritoriji Republike Srpske, a s druge strane se najavljuje izbor sudija u taj Ustavni sud? Odgovor je jasan: obećao je svojim partnerima iz FBiH da se taj zakon neće primjenjivati i tako ponovo ponizio Narodnu skupštinu Republike Srpske i samu Republiku Srpsku”, kazao je Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS-a.

On je podsjetio da je još 28. juna rekao da je taj zakon još jedna u nizu prevara SNSD-a i da je još tada najavio konferenciju za medije za 28. august.

“I tada ćemo samo konstatovati da SNSD još uvijek učestvuje u radu institucija BiH, da zapošljavaju, kupuju zgrade, itd., a da Ustavni sud BiH radi, da strane sudije tamo i dalje sjede, donose odluke i da se ništa nije promijenilo”, rekao je Crnadak.

Dodao je da iza čitave fasade napete političke atmosfere stoji zapravo kupovina kumove zgrade.

Crnadak je naveo da ni SNSD, ni stranke iz FBiH nemaju želju da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH.

“Što se tiče PDP-a, što prije odu, to bolje. Dobro bi bilo da se politički dogovor o odlasku stranih sudija postigne što ranije. Da je SNSD istinski htio da odu, to bi postavili kao uslov za formiranje Savjeta ministara. Oni su već bili u vlasti i nigdje im se nije žurilo. Da su tražili od Trojke da strane sudije odu, garantujem da bi i oni i HDZ na to pristali. Ali SNSD to tada nije tražio, nego su se pitanja stranih sudija sjetili kada im je zatrebalo za novu izmišljenu krizu”, rekao je Crnadak.

Istakao je da on lično ne može više podržavati veto člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, jer se stiče utisak da se Željka Cvijanović i njen koalicioni partner Denis Bećirović dogovaraju o preglasavanju kada to zatreba.

“Možemo je shvatiti ozbiljno samo ako napusti tu koaliciju i onda dođe u NSRS i zatraži podršku, jer su Republika Srpska i naši interesi ugroženi. Svakako bih podržao i veto i nju kao izabranog srpskog člana Predsjedništva BiH. Ne bi bilo prvi put, ni čudo da neko napusti vlast zbog nefunkcionisanja koalicije. Ja sam lično podnio ostavku na mjesto zamjenika ministra odbrane kada smo odlučili da izađemo iz vlasti”, podsjetio je Crnadak.

Istakao je da u demokratskim uslovima kojima treba da težimo zaista postoji mogućnost da se, kada se vaša politika ne provodi, nemate mogućnost da djelujete, a formalno ste vlast, povučete i tražite nova rješenja.

“Ne nagovaramo mi SNSD da napusti vlast. Ali, govoreći o preglasavanju u Predsjedništvu BiH, može i postojati logika da to radi Željko Komšić, koji nije dio vladajuće većine. Ali ako gospođu Cvijanović preglasava koalicioni partner Denis Bećirović, onda je to kraj koalicije. Sve dok misli da mlati sa NSRS kao do sada, da glume krize, opasnosti i preglasavanja, pa da ona ispada neki veliki srpski borac, ja to ne mogu podržavati”, rekao je Crnadak.

Komentarišući susret Milorada Dodika sa Zoranom Milanovićem na Hvaru, Crnadak je rekao da je dominantna slika kako sjede u nekom restoranu, jedu škampe, smiju se i izvrgavaju ruglu sve u Republici Srpskoj, posebno porodice žrtava zločinačke 3. HVO brigade, koju je Milanović odlikovao u Derventi.

“Jadno i otužno. Podsjećam da je PDP, nakon odlikovanja te zločinačke brigade u Derventi, predložio da se donese odluka o prestanku komunikacije sa Zoranom Milanovićem, ali SNSD je bio protiv. Sada vidimo i zašto. Zbog svega što nam je Dodik priredio sa Milanovićem, dokazanim srbomrscem, mnogima u Republici Srpskoj je ostao jedan ružan oosjećaj”, zaključio je Crnadak.