Da li u SKY porukama ima visoko pozicioniranih policajaca?

Kako traje sudski postupak za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića na Alipašinom Polju 2018. godine, tako izlaze na vidjelo brojne nezakonite radnje i umiješanost pojedinih policajaca u istragu koja je prije podizanja optužnice trajala skoro četiri godine.

Dva svjedoka

No, na optuženičku klupu Savu Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića doveo je Sky, jer je raspakivanjem ove aplikacije otkrivena njihova uloga u stravičnoj likvidaciji. Ali Sky nije otkrio samo kriminalce nego i policajce piše Avaz.

Prije svega, pripadnike FUP-a, koji su, kako stvari stoje, samoinicijativno vodili istragu u predmetu u kojem su glavnu ulogu imali SIPA i MUP KS. Šta su i zašto radili i po čijem nalogu, pokazat će istraga.

Otkrila su to i svjedočenja Elvisa Keljmendija, koji je osumnjičen za trgovinu narkoticima, kao i Danijela Dade Džafića, koji je, također, hapšen prema nalogu Tužilaštva BiH, a u vezi sa Sky istragama.

I Keljmendi i Džafić spomenuli su tokom svjedočenja dva imena. Ibru Bešliju i Nermina Šehovića. Prvi je bio šef Sektora kriminalističke policije u FUP-u, a drugi šef Detašmana u Zenici. I obojica su nedavno premještena, Bešlija smijenjen i prebačen u Tuzlu, Šehović u Mostar.
Nalog Osmice

No, Sky poruke i svjedočenja razotkrili su njihovu ulogu u saradnji s OSA-om i teško kompromitiranim doskorašnjim direktorom Osmanom Mehmedagićem Osmicom.

Za čije su interese radili i po čijem nalogu su nudili kriminalcima nagrade, uskoro će biti poznato. To je i razlog zbog kojeg su uklonjeni s čelnih pozicija u ovoj agenciji. Ali nisu bili jedini. Sky poruke otkrivaju ko ih je i zašto štitio te kako su, kada su vidjeli da su razotkriveni, pravili naknadne službene zabilješke kako bi opravdali susrete s određenim osobama iz kriminalnog miljea.
Ko je sve znao

Tužilaštvo BiH ima sve dokaze. Bešlija i Šehović nisu jedini. Znaju to i novi čelnici FUP-a. Imaju tu i inspektorice koje su vraćene na Vraca iz kabineta direktora policije. Tu je i još jedan sklonjeni inspektor. Provjerava se ko je znao za njihove radnje, a o tome nije obavijestio nadležne organe.