U toku su pretresi njihovih privatnih objekata, vozila, kao i prostorija koje su koristili u policijskoj stanici – ormarića, kancelarija i određenih zajedničkih prostorija.

Pored njih, uhapšene su još tri osobe koje nisu policajci, dok je jedna osoba u bjekstvu i za njom je raspisana operativna potraga.

– Tokom dana, ove osobe bit će sprovedene u službene prostorije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona u Zenici na krim-obradu, nakon čega će biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu ZDK – kazao je Fišek.

Ranije je iz MUP-a saopćeno da se ove osobe sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima zluopotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te krivičnih djela primanje dara i drugih oblika koristi, odavanje službene tajne, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i teška krađa.

Konkretno, policajci koji su na meti ove akcije sumnjiče se da su koristeći svoj položaj policajaca kriminogenim osobama dopuštali da se bave kriminalnim aktivnostima, te umjesto da ih spriječe u tome, pomagali im, a u zamjenu za korist koju su od njih dobijali.

Između ostalog, radi se i o nelegalnoj eksploataciji uglja na području Kaknja.

Nakon što budu okončani pretresi koji još traju, iz policije će se i zvanično oglasiti o rezultatima ove akcije.