Dobra vijest za Zmajeve: Poljska oslabljena u olimpijskim pretkvalifikacijama

Selektor košarkaške reprezentacije Poljske Igor Miličić ima velikih problema pred početak olimpijskih pretkvalifikacija.

Kako stvari stoje, Poljska će na turniru kojem je domaćin nastupiti bez pet izuzetno važnih igrača. Tako se Miličiću nisu odazvali A. J. Slaughter, Jeremy Sochan, Dominik Olejniczak, Aleksander Dziewa te Andy Mazurczak. Tako je Miličić ostao samo na šestorici igrača koji su igrali na Eurobasketu prošle godine.

“Ne želim da pričam o onima koji nisu ovdje s nama, već o onima koji su ovdje. Hajde da pričamo o igračima koje imam na raspolaganju i o njihovom radu i trudu ovdje kako bi reprezentacija igrala što bolje. Tu su lideri Ponitka i Sokolowski koji su ovdje već godinama”, izjavio je hrvatski strateg pomalo nervozno zbog čitave situacije.

No, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Vijest o oslabljenom domaćinu zapravo je dobra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, koja je zajedno s Poljskom u istoj grupi pretkvalifikacija.

Gljivice, grad u Poljskoj je domaćin jedne od grupa turnira predolimpijskih kvalifikacija, u kojoj će pored Zmajeva i Poljaka također biti Mađarska i Portugal.

Plasman u polufinale turnira izborit će dvije selekcije, uz dvije koje dolaze iz grupe A, a tamo su Češka, Sjeverna Makedonija, Izrael i Estonija domaćin. U glavni žrijeb kvalifikacija ulazi samo jedna selekcija sa kompletnog pretkvalifikacijskog turnira, koji se održava od 12. do 20. avgusta.