Dodik: Ako izgubimo Srpsku, izgubili smo sve

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nada se što skorijem rješavanju pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

– Radna grupa ima rok do kraja avgusta ili u septembru da predoči rješenje koje će riješiti pitanje stranih sudija. To više nije test za nas, već za neke druge. Realno gledano, to nije bilo moguće uraditi ranije, rekao je Dodik.

Kada je riječ o Zakono o Ustavnom sudu BiH, lider SNSD-a je ponovio kako je njihov prijedlog poznat već neko vrijeme. Riječ je o principu 3-3-3, odnosno ukupno devet sudija (po trojica iz svakog od tri konstitutivna naroda), dok bi za donošenje bilo koje odluke morao glasati makar jedan predstavnik jednog naroda.

– To je naš prijedlog. Mi tražimo tri, a oni mogu da se dogovaraju u FBiH. Taj paritet je nemoguće promijeniti kao i konsenzus u odlučivanju. Imate u FBiH pucače koji kažu da, bez obzira na to što je popis na koji se pozivaju bio nelegalan i po kojem u BiH ima 50 odsto Bošnjaka, oni treba da imaju i 50 odsto predstavnika svuda pa i u Ustavnom sudu. Ali, uređenje BiH to ne dopušta. Nije važan broj nego paritet, kazao je on.

Na konstataciju novinara kako ga optužuju da je ruski čovjek, Dodik odgovara kako on nije ni ruski ni američki.

– Zabavlja me kad mi kažu da mi je Putin nešto radio. Prije svega, meni niko ništa ne može da naredi. Niti sam ruski, niti američki. Prepoznao sam da se cijeli Zapad primio na američke obaveze prema muslimanskom svijetu pa kroz lažni proces evrointegracija žele da svedu Srpsku na praznu ljušturu. Sav moj angažman usmjeren je ka tome da se to ne desi. Nije lako usprotiviti se Americi. Nisam ja glup pa da mislim da je to ugodno meni ili mojoj porodici. Znamo šta je CIA radila sto godina unazad. Ali, branim nešto za šta je poginulo 30.000 ljudi i potpuno sam uvjeren da Banjaluke i naših divnih krajeva nema ako nema Republike Srpske. Zato je važno da ona opstane, poručio je Dodik u intervjuu za Glas Srpske.