Dodik: Amerika je najjača zemlja na svijetu. Oni rade po nalozima iz Sarajeva

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da RS i Srbija imaju najbolju moguću saradnju koja nije uperena protiv nekoga trećeg u BiH i poručio da je cilj više projekata u okviru specijalnih paralelnih veza.

Dodik je rekao da nakon dva dana intenzivnog rada može konstatovati da su radili naporno i uspješno, u okviru specijalnih paralelnih veza predviđenih Dejtonom.

On je istakao da je cilj da te specijalne paralelne veze budu sadržajnije, sa više projekata i obostrani interes predstavnika vlasti i Srbije i RS je bio usmjeren upravo ka tome.
Najbolja saradnja

Svi koji su pod sankcijama SAD su dobrodošli u Srbiju

– RS i Srbija imaju najbolju moguću saradnju. Ona nije uperena protiv nekoga trećeg ovdje u BiH, kao što možemo čuti ovih dana intenzivna osporavanja i prava na sastanke i dogovore oko važnih pitanja. To dolazi od onih koji bi svojatali BiH do mjere da se za sve pitaju, a sjede u Sarajevu i pokušavaju, poput Bećirovića da drže lekcije ne samo o historiji nego i o budućnosti, skrnaveći međunarodno pravo i osporavajući Dejtonski sporazum – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon niza bilateralnih sastanaka zvaničnika RS i Srbije u Banjoj Luci.

Kazao je da će Srbija i RS zajedno obilježavati datume sjećanja, “poput bombardovanja izbjegličke kolone Srba nakon hrvatske operacije ‘Oluja’.”
Kazniti odgovorne

Naglasio je da će se iskoristiti sva prava da se kazne oni odgovorni za taj zločin.

Dodik je rekao da će RS i Srbija nastaviti i produbiti saradnju u okviru Dejtonskog sporazuma, odnosno sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

Kazao je da je zadovoljan što su danas Radovan Višković, premijer RS, i Ana Brnabić, premijerka Srbije, potpisali memorandum o izgradnji dvaju identičnih memorijalnih centsra u Donjoj Gradini i Beogradu posvećenih jasenovačkim žrtvama.

Osvrnuo se i na sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

– Sankcije koje su uvele SAD nisu ni lake ni jednostavne jer dolaze od najjače zemlje na svijetu – rekao je.

On je kazao da sankcije dolaze po nalogu iz Sarajeva.