Ekonomska klackalica: Građani BiH nose breme rastućih cijena dok država obara rekordne prihode

Dok se građani Bosne i Hercegovine suočavaju s kontinuiranim porastom cijena osnovnih životnih namirnica, lijekova i goriva, država bilježi rekordne prihode od indirektnih poreza. U julu ove godine, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) ostvarila je impresivnih 951 milion maraka prihoda, što je najviši mjesečni iznos od osnivanja te institucije.

Najznačajniji porast prihoda odnosi se na PDV u unutrašnjem prometu, no građani se pitaju kome i kako će se raspodijeliti ostvareni novac, te koliko će oni sami osjetiti te beneficije. Dok vlasti donose odluke o raspodjeli sredstava, građani osjećaju sve veće poskupljenje životnih troškova i suočavaju se s niskim primanjima koja ne prate inflaciju.

“Plate su male, penzije su male, a cijene stalno rastu. Kada cijene rastu, ne prate ih povećanja plaća i penzija”, kaže jedan od građana.

S druge strane, država se čini bogatom, ostvarujući značajne prihode od indirektnih poreza. U razdoblju od sedam mjeseci 2023. godine, Uprava je rasporedila 587 miliona konvertibilnih maraka za finansiranje državnih institucija. Federacija Bosne i Hercegovine je dobila čak dvije milijarde i 540 miliona maraka, Republika Srpska milijardu i 376 miliona maraka, a Brčko distrikt 141 milion maraka.

Građani osjećaju teret sve skupljih životnih troškova i povećanja poreza na svakom koraku. “Cijene su iste kao u Njemačkoj, a možda i skuplje”, kaže zabrinuti građanin. Očito je da je veći dio novca koji se prikuplja putem poreza usmjeren prema inostranstvu, umjesto da se koristi za podršku ekonomskom rastu i blagostanju domaćih građana.

Dok se sezona trošenja približava, građani će biti prisiljeni izdvajati još više novca, bez obzira na već povećane cijene. I dok se vlasti pozabavljaju raspodjelom prikupljenih sredstava, ekonomski analitičar Admir Čavalić upozorava na nedostatak pravih investicija koje bi potaknule ekonomski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta.

PDV na osnovne životne namirnice i lijekove, te akcize na gorivo, postaju veliki financijski teret za građane, dok se država čini bogatijom. Očigledno je vrijeme da se usmjere napore prema zaštiti interesa građana, osigurajući da oni ne postanu žrtve ekonomske politike koja ih sve više gura u siromaštvo.

Građani zaslužuju transparentnost i odgovornost vlasti u upravljanju njihovim financijama i ekonomijom. Dok država bilježi rekordne prihode, građani osjećaju svu težinu inflacije, što ukazuje na hitnu potrebu za promjenama i boljom zaštitom ekonomske dobrobiti svih građana Bosne i Hercegovine.