Federalni Dom naroda usvojio set reformskih energetskih zakona

Dom naroda Parlamenta FBiH prihvatio je jučer i Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, čime je usvojen set energetskih zakona kojima se u oblasti energetike uvode evropski standardi.

Prije tog zakona, Dom naroda usvojio je Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH i Zakon o električnoj energiji FBiH. Set energetskih zakona ranije je usvojio i Zastupnički dom Parlamenta FBiH na svojoj sjednici.

U obrazloženju zakonskog rješenja federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je naveo da Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije omogućava građanima da bez formiranja pravnih osoba budu ravnopravni sudionici energetskog sektora i proizvode struju.

Kada je riječ o razlozima za donošenje zakona, oni se odnose na unapređenje pravnog okvira u sektoru električne energije i preciznije definiranje prava, obaveza i odgovornosti svih učesnika na tržištu, potom unapređenje pravnog okvira za efikasnu regulaciju djelatnosti u sektoru električne energije, javila je Fena.

Zakonom se pojednostavljuju administrativni postupci za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, primarno solarnih elektrana i vjetroelektrana, kao i uvođenje novih kategorija učesnika i djelatnosti na tržištu električne energije, te uvođenje novih prava i mehanizama za osnaživanje i zaštitu krajnjih kupaca električne energije.

Delegati su usvojili zaključak kojim se zadužuju Elektroprenos i FERK da razmotre mogućnosti vodova za prenos energije, odnosno elektromreža i usklade svoje planove povećanja kapaciteta posebno za izvozne pravce, da bi proizvedena energije pronašla svoje kupce.

Tokom rasprave je istaknuto da je konačni cilj povećanje udjela obnovljivih izvora energije. Apelirano je da se što prije usvoje podzakonski akti kojih je oko 60 i educiraju građani o novim mogućnostima koje donose ovi reformski zakoni.

Patria