(FOTO) Demineri FUCZ-a kod Viteza očistili površinu veličine 115.446 m2

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite “Busovača B” na području općine Vitez metodom tehničkog izviđanja deminirao je zadatak “Šehov gaj – Lazine 5” površine 115.446 m2 koji se nalazi dva kilometra sjeveroistočno od centra Viteza i u neposrednoj blizini Donje Dubravice, Križančeva Sela i Tolovića.

Pored manuelnih timova “Busovača B” i deminerskog tima za uzorkovanje, na zadatku je bio angažovan i POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva) Federalne uprave civilne zaštite.

Prilikom tehničkog izviđanja deminerski timovi FUCZ pronašli su, uklonili i uništili 20 protivpješadijskih mina i 12 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Uništavanje pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava izvršili su timovi FUCZ za uklanjanje NUS-a.

Potok i izrasla vegetacija na ovom lokalitetu predstavljali su otežavajuću okolnost prilikom izvođenja deminerskih radova.

U navedenim naseljima izvršen je povratak u ratu raseljenog stanovništva. U neposrednoj blizini predmetne lokacije nalaze se putne komunikacije između navedenih sela dok istočni dio graniči s privatnim parcelama koje se intenzivno koriste.

Tehničkim izviđanjem i otklanjanjem minske opasnosti omogućeno je vlasnicima privatnog zemljišta i šume korištenje prirodnih resursa, siguran pristup i putna komunikacija za lokalno stanovništvo koje obrađuje zemlju neposredno uz rizičnu površinu.

Primopredaja zadatka obavljena je između predstavnika Federalne uprave civilne zaštite i Centra za uklanjanje mina (BH MAC), a predstavnici Općine Vitez su upoznati sa obavljenim radovima i granicama deminirane površine.