(FOTO) U Sloveniji i dalje upaljen upaljen crveni meteoalarm: Rastu nivoi rijeka

U većem dijelu Slovenije danas je na snazi crveni meteoalarm zbog poplava, a nivoi rijeka u centralnom i istočnom dijelu zemlje i dalje rastu nakon padavina tokom noći.

Zbog visokog vodostaja Save noćas je evakuisan kamp u Čateškim Toplicama, dok je Črna u Koruškoj odsječena od svijeta, prenose slovenački mediji.

Slovenačka vojska će tokom jutra pokušati da se probije do Črne, gdje su ljudi bez vode, struje i signala za mobilni telefon. U opštinama Brežice i Krško vatrogasci su postavili džakove, a rijeka Sava se sinoć u Krškom već izlila i poplavila pomoćni fudbalski teren.

Iz slovenačke Agencije za životnu sredinu /ARSA/ navode da je tokom noći padala umjerena kiša, a da su padavine u posljednjih nekoliko sati povećane. Veronika Hladnik Zakotnik iz ARSE kaže da su najveće padavine prošle, ali da će nivoi vodotokova i dalje rasti.

@crnahronikainfoApokaliptični prizori u Sloveniji: Poplavljeni gradovi, helikopterima spašavaju ljude…♬ original sound – CRNA Hronika

 

Ona je istakla da je od četvrtak do danas u većem dijelu Slovenije palo između 50 i 100 litara kiše po metru kvadratnom, a da je u pojedinim dijelovima palo i 300 litara.

Savjet za nacionalnu bezbjednost Slovenije sastaće se danas, nakon čega će biti održana hitna sjednica Vlade.

Premijer Slovenije Robert Golob najavio je da će nakon sjednice Vlade biti podnesen amandman na zakon o otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda kako bi na taj način bila olakšana pomoć opštinama.

Golob je rekao da je ovo vjerovatno najgora prirodna katastrofa koja je pogodila Sloveniju u protekle tri decenije.

Prema potvrđenim informacijama iz policijske uprave, na području Kamnika voda je odnijela jednu ženu, a dva holandska planinara nastradala su od groma u planinama u predjelu Kranja.

Služba EU za upravljanje vanrednim situacijama aktivirana je na zahtjev slovenačkih vlasti radi pomoći u reagovanju na velike poplave i klizišta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

@crnahronikainfoNa društvenim mrežama osvanuo je video nepoznatog dvojca koji su quadom pokušali proći poplavljeni dio ceste i, kao što je bilo za očekivati, završili su neslavno,

♬ original sound – CRNA Hronika