Golob: Šteta rekordna, najveća u samostalnoj Sloveniji

Priroda se nad većim dijelom Slovenije obrušila kao nikad prije. Već sada znamo da će štete biti rekordne, vjerovatno najveće u istoriji samostalne Slovenije, rekao je premijer Robert Golob u obraćanju građanima.

Situacija je katastrofalna i zato će Slovenija prihvatiti svu pomoć koja joj se nudi, rekao je Golob.

Premijer Golob, piše Siol.net, prekinuo je godišnji odmor zbog ove vanredne situacije. Uz ministra obrane Marjana Šareca, komandira civilne zaštite Srečka Šestana, ministra unutrašnjih poslova Boštjana Poklukara i hidrologa Janeza Polajnara predstavio je stanje poplava u Sloveniji.

Golob je izrazio saučešće porodicama stradalih i zahvalio svim angažovanim službama koje rade na terenu kako bi smanjile štetu. Najavio je vanredne sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost i vlade te spomenuo pomoć iz Brisela. Do 500 vojnika je na raspolaganju, ali nisu svi još angažovani zbog tekućih intervencija.

Sloveniji će pomoći i međunarodne ekipe, ali situacija se prvo mora smiriti kako bi te ekipe mogle biti raspoređene na terenu. Ministar unutrašnjih poslova Poklukar predstavio je aktivnosti policije i istaknuo da su prostorije policije u Tacnu otvorene za one kojima je potrebno sklonište.

Po cijeloj Sloveniji vidi se zastrašujući prizor, sela su pod vodom, voda prodire u domove, ljudi se sklanjaju na krovove kuća i drveće.

Mnogi su morali napustiti svoje domove dok je nekontrolirana voda nosila sve pred sobom, uključujući električne vodove, plinske cisterne i kuće.

U Ljubnom su tri kuće odnijele vode, a u Kamniku je voda odnijela dio mosta, dok je nabujala Mislinja slomila most između Dravograda i Slovenj Gradeca, javio je Seebiz.