Građani ne žele novu zgradu u Hrasnom: “Nećemo imati ni sunca ni zraka”

Građani mjesne zajednice Trg heroja u Hrasnom protive se izgradnji nove zgrade što bi trebalo biti dozvoljeno kroz “hitan” postupak izmjene Regulacionog plana.

Arslan Dučić, vijećnik u Općini Novo Sarajevo objavio je na svom Facebook profilu video prilog o problemu koji je nastao u ovoj općini.

Prava najmanje 260 građana iz ulice Aleja Lipa moraju biti zaštičena. Naime, u ulici Aleja Lipa prethodnih nekoliko sedmica oko 260 sugrađana se bori sa općinskom administracijom i investitorima koji pokušavaju kroz “hitan” postupak izmjene Regulacionog Plana da dobiju građevinsku i urbanističku saglasnost da grade novi stamebno-poslovni objekat.

Sa sugrađanima na lokaciji je bio i kolega vijećnik Srđan Srdić
Ono što su sugrađani rekli o ovoj gradnji je slijedeće:
🛑 Gradnjom ovog objekta bi se narušio kvalitet života sugrađana.
🛑 Gradnjom objekta dvostruko veće zemljišne površine i 10ak metara visočijeg od postojećeg gubi se zelena površina, gubi se slobodu kretanja, gubi se pravo na pogled, pravo na sunce.

🛑 Ono što se dobija jeste zagađeniji zrak, znatno uvećan protok vozila i buku koju taj protok izaziva ( ispod samih prozora i ispred ulaza u slijepoj ulici koja je do sada služila samo za parking ).

🛑 Dobit će se nesigurnost u kretanju pješaka, posebno djece, dobit će se betonska grdosija, otprilike veličine TC Robot, koja sprječava sunce, koja ljeti isijava toplotu…
Kraće rečeno, kvalitet života se trajno pogoršava.

Građani to, jednostavno, neće dozvoliti. Zbog njihovih života i zbog budućnosti njihove i naše djece. Kao i zbog onih koji će ovdje biti poslije svih nas.

Javna tribina na temu Izmjena i dopuna RP „HRASNO I“, održat će se u srijedu, 26.07.2023. godine, sa početkom u 17:00 sati u prostorijama Memorijalnog centra „Novo Sarajevo“ u ulici Trg heroja br. 12.

Grafički prilog za potrebe Javnog uvida građana (karta – Prijedlog rasporeda arhitektonskih masa i urbanistička kompozicija), bit će izložen u prostorijama Mjesne zajednice „Trg heroja“, ulica Porodice Ribar br.10, zatim u Službi za oblast prostornog uređenja i urbanizma, kao i na web stranici Općine, u periodu od 12.07.2023.-26.07.2023.godine.