Helez: Republika Turska će još snažnije podržavati Oružane snage BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez se u okviru službne posjete Republici Turskoj i prisustva 16. međunarodnom sajmu vojne industrije „IDEF 2023“, danas sastao sa ministrom odbrane Turske Yašarom Gulerom kojeg je upoznao o aktuelnoj situaciji u Bosnii Hercegovini i informirao ga o stanju i aktivnostima MO i Oružanim snagama BiH.

Na sastanku je konstatovana izuzetno dobra saradnja između Turske i Bosne i Hercegovine te dogovoreno niz konkretnih projekata i modaliteta pomoći Republike Turske Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Dogovoreni oblici pomoći, podrške i saradnje odnose se na oblast školovanja kadeta i pripadnika OS BiH na vojnim učilištima u Turskoj, sa posebnim naglaskom na obuku pilota helikoptera i instruktora letenja za potrebe OS BiH, kao i drugi vidovi podrške i pomoći.

Konkretna operacionalizacija dogovorenih oblika pomoći otpočet će već u narednom mjesecu gdje će se ekpertski timovi iz sastava OS BiH i OS Republike Turske sastati i odrediti dinamiku i daljnje korake.

Pomoć i podrška koju OS R Turske pružaju Oružanim snagama BiH osigurat će brojne benefite, posebno oklopno-mehanizovanim i zrakoplovnim jedinicama OS BiH.

– Republika Turska je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i to će biti i u budućnosti, za što smo dobili čvrste garancije kolege ministra Gülera, a Ministarstvo odbrane Turske će nastaviti da pruža podršku našoj zemlji, našim oružanim snagama i našem euroatlanskom putu, na čemu smo im neizmjerno zahvalni, kazao je ministar Helez.

Helez je upoznao turskog ministra i o paketu podrške NATO-a za jačanje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta naše zemlje i kazao da su sredstva iz tog paketa počela da se implementiraju za usaglašene i odobrene projekte za MO i OS BiH.

Guler je kazao da će Republika Turska kao članica NATO-a razmotriti najefikasniji način učešće u realizaciji paketa pomoći za izgradnju kapaciteta ‘DCBI’ za Oružane snage BiH, usuglašenog na NATO Sumitu u Madridu prošle godine, a čija vrijednost iznosi oko 50 miliona eura.

Ministar Helez uputio je zvaničan poziv ministru Güleru da posjeti Bosnu i Hercegovinu, na što je domaćin uzvratio pozivom ministu Helezu, te ga pozvao da u svojstvu posebnog gosta prisustvuje jednoj od najvećih vježbi Oružanih snaga R Turske „EFES 2024“ koja se održava naredne godine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.