Hoće li biti referendum opoziva i načelnika Tanovića?

Pojedinac se teško može izboriti da njegova ideja zaživi, ako nema podršku većine u određenom trenutku.

Ahmed Kosovac, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Općine Novo Sarajevo skrenuo je pažnju javnosti svojim inicijativama, ali i zalaganjem za rješenja problema građana kako u ovoj lokalnoj zajednici, tako i na području cijelog Kantona Sarajevo.

Njegova vrlina je što ne odustaje od svojih inicijativa koliko god teška bila realizacija

Za Bosnainfo Kosovac je govorio o problemima Općine Novo Sarajevo, aktuelnom načelniku Hasanu Tanoviću, ali i na čemu će on insistirati u narednom periodu.

Brojne su kritike na (ne) rad Hasana Tanovića, načelnika Općine Novo Sarajevo, gospodin Kosovac kao i mnogi iz Općine su i ranije imali zamjerke na njegov rad, da li su se neke stvari promijenile, da li su promjene moguće u ovoj općini, Kosovac ističe:

“Bio bih iskreno iznenađen kada bi neko zaključio da sam zadovoljan radom Hasana Tanovića. Načelnik je na početku mandata imao i moju i podršku dvije trećine vijećnika i vijećnica, što je pretpostavka za uspješan mandat. Danas, njegova podrška se zasniva na zadovoljavanju interesa pojedinaca, a ne na ostvarivanju vizije i realizaciji projekata. Iskreno mi je žao što je do ovoga došlo i nadam se da Novo Sarajevo čekaju bolja vremena. Promjene su moguće, ali ne s Tanovićem”.

S obzirom na brojne kritike na rad načelnika, pitali smo vijećnika Ahmeda da li je moguć referendum za opoziv Tanovića?

Pravi referendum o radu načelnika Novog Sarajeva će se desiti na organima stranaka koje su ga podržale 2020. godine. Kao neko ko skoro tri godine pokušava raditi s načelnikom Tanovićem odgovorno tvrdim da je on greška Trojke koju ne smijemo ponoviti. Građani i građanke od nas očekuju više i to im moramo ponuditi. U suprotnom rizikujemo vraćanje u mračno SDA doba obilježeno lošim odlukama i kratkoročnim razmišljanjem (npr. urbicidni trn u horizontu Novog Sarajeva – Sarajevo Tower)”, ističe Kosovac za Bosnainfo.

Situacija nažalost nije jednostavna, ni po jednom pitanju. Općinski vijećnik Ahmed Kosovac jedan je od rijetkih koji je javno kazao kako nije dobio podršku ostalih kolega da razgovaraju o problemima građana i pokušaju pronaći rješenje za bar jedan problem koji se tiče svih. Kako je to moguće?

Nova većina koju predvode SDA i SDP bahato odbija sve zahtjeve opozicije. Moje insistiranje da prvo pričamo o trenutno najvećem problemu građanki i građana, a onda o ostalim stvarima kolegice i kolege nisu podržali. Nije ovo jedina stvar koja je odbijena. Situacija u Općinskom vijeću Novo Sarajevo je sigurno jedna od gorih u državi. No, bez obzira na ovo, načelnik koji je izvršna vlast ima usvojen budžet koji može implementirati.

Njegove projekte niko ne blokira i nema prepreke da se isti sprovode. Jedina prepreka je nedostatak vizije. Ako nova većina uskoro ne prezentira plan rada, bojim se da ćemo do kraja mandata biti samo svjedoci ispunjavanja njihovih parcijalnih interesa“, naglasio je Kosovac.

Kao mlad čovjek koji primijeti probleme u svojoj okolini, pokušava kroz vlastite prijedloge i inicijative doprinijeti promjeni. Nedavno je podnio inicijativu za mapiranje prostora za izgradnju kina i prvog pozorišta u Novom Sarajevu, tražio je da se ukine namet od hiljadu KM za umjetničke murale i da se potaknu muralisti na kreativnost i razvoj alternativne kulture, zalagao se i za besplatnu školu plivanja za djecu, a njegovim zalaganjem je odobreno 15 hiljada KM za ovu namjenu za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Svjestan problema da Sarajevo nikad nije bilo prljavije, Kosovac ističe kako rješenje postoji.

Najveći izazov našeg društva je prilagodba na vrijeme u kojem živimo. Grad bi sigurno bio čišći kada bi svaki komunalni radnik bio odgovoran za jedan dio naselja i kada bi neko to digitalno pratio. Općine bi sigurno bile efikasnije kada bi postojala platforma putem koje bi se brzo rješavali problemi u komšiluku (trenutno u Općini Novo Sarajevo preko dva mjeseca stoji zahtjev za sječom stabala koja ugrožavaju sigurnost građanki i građana naselja Pofalići). Građanke i građani bi sigurno bili zadovoljniji da se dokumenti mogu dobiti online, da ne moraju čekati u redovima. Za sve ovo nam ne treba puno“, smatra Kosovac.

Za kraj razgovora za Bosnainfo kazao je na čemu će kao vijećnik insistirati u narednom periodu:“Najviše se bavim kulturom, individualnim sportom, urbanom mobilnosti i pružanjem istih mogućnosti za svu našu djecu. Insistirat ću da razvoj Novog Sarajeva ide u smjeru stvaranja ambijenta u kojem se ugodno živi, a ne samo preživljava“.