Hrvatski doktor ostavio ženi gazu u stomaku tokom hitnog carskog reza

Rendgen je potvrdio ono što je instrumentarka govorila i ona je u 17.30 sati ponovno završila na operacijskom stolu.

Stranoj državljanki koja je završila na hitnom carskom rezu u zagrebačkoj bolnici ljekar je u trbuhu ostavio sterilnu kompresu uprkos upozorenju instrumentarke da jedan tupfer nedostaje.

Pacijentkinja je u bolnicu primljena 11. jula, a porodila se u 19.54. Zahvat je prošao uredno, a dijete je rođeno zdravo.

Budući da je bila pod opštom anestezijom, instrumentarka je, kao što je i pravilo, prije indukcije anestezije ispunila dodatni dokument na kojem je upisala detalje o pacijentkinji prije prvog hirurškog reza i prije napuštanja sale.

Osim toga, nakon operacije se ispunjava i rubrika u kojoj se piše broj korišćenih instrumenata, a u ovom ih je slučaju bilo 30 prije i 30 poslije operacije, a igala sedam.

Što se pak tupfera tiče, početni broj je bio 2 + 20, ali je završni bio 2 + 19. Broj 19 je zaokružen, a strelica vodi do napomene ispisane rukom instrumentarke: „Operater obaviješten i upozoren prije šivenja fascije“.

Ako je suditi po dokumentaciji, hirurg je zanemario upozorenje i zašio pacijentkinju, a tupfer je ostao u njenoj utrobi, što je moglo dovesti do sepse.

To pitanje se, piše Jutarnji list, sljedećeg jutra nametnulo na kolegijumu, ge je odlučeno da se pacijentkinji napravi dodatni rendgen da bi se otklonila sumnja da je nestali tupfer u utrobi.

Rendgen je potvrdio ono što je instrumentarka govorila i ona je u 17.30 sati ponovno završila na operacijskom stolu, a tupfer je pronađen u blizini materice.