Imaju li građani koristi od rekordnih prihoda od indirektnih poreza?

Rekordni prihod od indirektnih poreza ostvaren je u julu u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH). Riječ je o 951 milion maraka i to je najveći mjesečni prihod od osnivanja institucije.

Najveći iznos povećanja prihoda odnosi se na PDV u unutrašnjem prometu, kazali su iz ove institucije. Kome i kako ide ostvareni novac i koliko će to osjetiti građani koji, dok se država u inflaciji bogati, sve više bivaju siromašni?

Ostvareni prihod od indirektnih poreza dijeli se na tri dijela, za državne institucije, entitete i Brčko distrikt. Koliko i da li će građani od toga imati koristi zavisi o tome kako će novac rasporediti entiteti. Dok nadležni odlučuju o raspodjeli novca, građani zbog inflacije sve teže žive.

– “Plate male, penzije male, a sve skuplje, kad rastu cijene ne povećavaju plate i penzije.”

– “Vidite da je ovo sve sirotinja. Cijene su isto kao u Njemačkoj, još skuplje.”

– “Poskupljenja su konstantna a plate ostaju iste, znači nemamo dovoljno sredstava, puno je poreza a malo prihoda, puno davanja. Sve se plaća, bukvalno samo još da nam počnu naplaćivati zrak.”

S druge strane stvarnosti, država se bogati.

“U sedam mjeseci 2023. godine Uprava je za finansiranje državnih institucija rasporedila 587 miliona konvertibilnih maraka, Federacija je dobila dvije milijarde i 540 miliona maraka, Republika Srpska je dobila milijardu i 376 miliona maraka, Brčko distrikt je dobio 141 milion maraka.”, kaže Ratko Kovačević, Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

U vrijeme sezone građani više troše novca bez obzira na rast cijena i to direktno utječe na povećanje prihoda od indirektnih poreza.

“Što se tiče entiteta oni će vjerovatno ići u rebalanse po osnovu novih prihoda, već se počelo s tim u Federaciji, vjerovatno će i Republici Srpskoj to slijediti poslije augusta.”, govori ekonomski analitičar Admir Čavalić.

“Nažalost to nije plod povećanih privrednih aktivnosti. Najveći dio novca koji se rasporedi između entiteta i Brčko distrikta prvo se servisiraju obaveze prema inostranstvu. Mi nemamo investicione fondove, fondove iz kojih bi ministarstva privrede podržavala projekte novih kapaciteta, novog zapošljavanja.”, mišljenja je Zoran Pavlović, ekonomista.

PDV na osnovne životne namirnice i lijekove, akcize na gorivo, uz stalni porast cijena skupo plaćaju građani. Država se upravo na tome bogati, ne odriče se svojih prihoda i ne radi u korist svojih građana, koji gotovo da preživljavaju, zaključili su sagovornici BHRT-a.