Isak odgovorio Efendiću: Razumijem ljutnju jer ostajete bez vlasti u KS

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Arnel Isak odgovorio je predsjedniku Stranke za BiH Semiru Efendiću koji je kazao da bi izjava Marija Karamatića bila zataškana da je u rukovodstvo ovog doma izabran Isak.

Podsjetio je da je Edina Gabela (SBiH) izabrana za dopredsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamenta FBiH rukama zastupnika HDZ-a BiH.
“Gospodine Efendiću, Vi ste čovjek kojem ruke zastupnika HDZ-a BiH ne smetaju sve dok su one podignute u korist Vaših kadrova. Takav pristup zove se političko licemjerje. Vi – kao takvi – niste pozvani da govorite o mom političkom djelovanju, a ja nemam potrebu da Vam se pravdam”, rekao je Isak. Zatim je pojasnio kako je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na 3. redovnoj sjednici obustavio postupak primjene odredbi člana 15., člana 24., člana 29. i člana 30. Etičkog kodeksa zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

“Dakle, dopredsjedavajuća Gabela nije mogla sazvati sjednicu Etičke komisije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a naprijed navedena sjednica posebno ne bi mogla biti održana da s tim nisu bili saglasni članovi same komisije. Ako ćemo se pozivati na član 24. Etičkog kodeksa zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji je ponavljam zajedno s drugim članovima stavljen van snage na 3. redovnoj sjednici što je prema tumačenju Efendića relevantno, onda se moramo voditi time da pravo podnošenja prijave imaju svi zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i da je više zastupnika na samoj sjednici tražilo utvrđivanje odgovornosti zastupnika Marija Karamatića”, ističe Isak.

Zatim je kazao kako činjenice koje je naveo Efendić ne zna. “Jer da znate onda biste bili svjesni kako je uvažena zastupnica Gabela samo iskoristili pauzu i ništa više. Etička komisija je, poštujući sve zastupnik iz vlasti i opozicije, sazvala sjednicu. Ukoliko želite lično ću Vam isprintati Etički kodeks zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, pomoći Vam da se edukujete i da napokon s puta lokalnog političara i demagoga krenete putem kojim se kreću ozbiljni političari”, kazao je Isak.

Stava je da je SBiH na čelu s Efendićem jedna od posljednjih političkih opcija koja ima pravo govoriti bilo šta o političkoj trgovini.

“Vi ste pokušavali trgovati s Trojkom i ucjenjivati političke partnere, a sada to pokušavate sa SDA. U jednu ruku razumijem Vašu ljutnju jer je evidentno kako ostajete bez vlasti i u Kantonu Sarajevu. Međutim, to je Vaš problem. O mom radu javnost će suditi kada budem izabran za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH”, zaključio je Isak-