Isplati li se raditi u zdravstvu Kantona Sarajevo: Ovo su plate

Iz Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo objavili su visinu plaća zdravstvenih radnika u ovom kantonu.

Tako plaća medicinske sestre i tehničara iznosi 1.217,16 KM ili 627 eura, dok oni koji imaju VSS (visoka stručna sprema) zdravstvenog smjera dobijaju 1.651,86 maraka ili 851 euro.

Doktor medicine, doktor stomatologije i magistar farmacije u KS ima plaću 2.173,5 KM ili 1.120 eura, a ljekari specijalisti 2.608,2 maraka ili 1.334 eura.

Plaća vozača je 1.130,22 ili 582 eura, a čistačice 673 marke ili 347 eura.

Iz Sindikata navode kako je Kanton Sarajevo odavno prestao biti privlačan zdravstvenim radnicima iz drugih kantona, koji su ranije hrlili u Sarajevo kako bi se zaposlili, a razlog je upravo bila veća plaća.

Dodaju kako je visina plaće često presudan razlog što zdravstveni radnici godinama napuštaju Bosnu i Hercegovinu i odlaze u evropske zemlje, gdje im se nude daleko veća primanja i bolji uvjeti rada, a navode i kako i njihove kolege u zemljama regije imaju daleko veće lične dohotke od njih.

Gospodo, budite realni, pa objavite kolike su vaše plaće i koliko vi mjesečno uzimate kroz komisije, tendere, nabavke i od kojih novaca kupujete skupocjene automobile, iphone, putujete po bijelom svijetu, organizirate ručkove?

Ako nastavite ovim tempom, objavit ćemo i broj sati koliko ste prisutni na svojim radnim mjestima”, ističe Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS obraćajući se političarima u BiH, piše Akta.ba.