Iz Turske i dalje ni slova o Mahmuljinu

Sud BiH i dalje nema nikakvu informaciju o optuženom ratnom zločincu Sakibu Mahmuljinu, koji je nakon izricanja pravosnažne presude pobjegao iz BiH u Tursku.

“Zaključno sa 26. julom, Sud BiH još nije primio informacije od Turske”, rečeno je u Sudu BiH u odgovoru na pitanje da li su dobili bilo kakvu informaciju od Turske o Mahmuljinu, odnosno da li je u toj zemlji i da li će ga isporučiti BiH.

Ministarstvo pravde u Savjetu ministara već pet mjeseci nije dobilo odgovor iz Turske o zahtjevu za izručenje Mahmuljina, koji je osuđen za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima 1995. godine.

“Molba za izručenje Mahmuljina dostavljena je nadležnim organima Turske 28. februara, a Ministarstvo prave u Savjetu ministara još nije primilo odgovor na predmetnu molbu”, rečeno je ranije Srni u odgovoru na pitanje da li je Ministarstvo pravde u Savjetu ministara dobilo bilo kakav odgovor na njihov zahtjev da se osuđeni izruči BiH.

Ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza potvrdio je nedavno Srni da je početkom juna potpisao urgenciju da se postupi prema molbi Suda BiH u vezi sa izručenjem Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je krajem aprila 2022. godine Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima 1995. godine.

Sud je 28. novembra prošle godine izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom nakon što se nije javio na izdržavanje kazne.

Nakon raspisivanja međunarodne potjernice, Sud BiH je poslao i zamolnicu Turskoj za izručenje osuđenog Mahmuljina.