James O’Brien: Način da zaustavimo Dodika je da smanjimo njegovu kontrolu novca

U Komitetu za vanjske poslove američkog Senata saslušan je kandidat za poziciju Pomoćnika državnog sekretara SAD-a i voditelja Ureda za Europu i Euroaziju James O’Brien koji je govorio o američkom pristupu politici koju provodi Milorad Dodik.

Na pitanje senatorice Jeanne Shaheen, predsjedavajuće Podkomiteta za Evropu, o tome kako zastaviti Milorada Dodika i retoriku koja ide protiv Bosne i Hercegovine, O’Brien je rekao da je ključ smanjiti njegovu kontrolu nad novcem.

“I to je nešto o čemu bismo trebali razgovarati i u drugom okruženju (na zatvorenom dijelu sjednice), ali Milorad Dodik kontroliše vlast u dijelu Bosne. On želi da kontroliše resurse i svo pokroviteljstvo koje proizilazi iz tih resursa u tom području. Dakle, imamo mogućnost da smanjimo njegovu kontrolu nad novcem. To je dijelom ono što ga tjera da osporava državne procese. Mislim da mu sa našim europskim kolegama, sa visokim predstavnikom za implementaciju Dejtona, jasno stavljamo do znanja da je to što radi neprihvatljivo, da će za to biti jasne posljedice i da treba početi da se povlači iz ovih pozicija. Vojna sila koja se tamo nalazi je kritična za sigurnost. Mislim da smo jasno stavili do znanja da je tu pod EUFOR ili kao NATO. Tu je u nekom svojstvu, bez obzira na sve, i njihovo prisustvo je neophodno”, rekao je O’Brien.

Tokom ovog saslušanja saslušana je i kandidatkinja za ambasadoricu SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes za koju je Shaheen također imala pitanje vezano za BiH iz perspektive Hrvatske i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“SAD ostaju posvećene, kao što znate, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i očigledno Dejtonskom okviru jedne zemlje, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i ako budem potvrđena, radit ću s hrvatskom Vladom na angažiranju BiH i Hrvata i njihovih kolega da podrže njihovu reformu upravljanja. Dakle, ja bih bila taj kanal između hrvatske Vlade i Hrvata u Bosni i Hercegovini”, kazala je Rayes.