Kada Hotić: Srbije nije promijenila svoj stav iz 90-tih godina iz onih ratnih

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji, Aleksandar Vranješ nastavlja šokirati izjavama u odbrani dvije studentice koje su javno veličale ratnog zločinca, Ratka Mladića. Podršku svesrdnu pružaju mu predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, te član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović. S druge strane, Majke Srebrenice pitaju “gospođo Cvijanović, zar vam riječi ‘Nek’ smo vas pobili’ ne bude osjećaj srama. Sankcija za ambasadora, nema.

Ratko Mladić kao heroj i poruka “nek’ smo vas pobili” za ambasadora Vranješa iskazivanje je ličnog i stava suprotnog, kako kaže, bošnjačkoj eliti, a ne potencijalno krivično djelo, i ogromna uvreda žrtvama genocida i zločina.

“Naša djeca imaju potpuno drugačiji pogled na historiju, drugačije su odgojena. Oni znaju da su Naser Orić i Alija Izetbegović zločinci. Nama Hag nije morao to da presudi.

Potpuno jedna iracionalna da ne kažem zlonamjerna situacija u kojoj se pokušavaju ljudi zastrašiti, u kojoj se pokušavaju diplomate zastrašiti, u kojoj se pokušavaju političari zastrašiti, svi građani da ne smiju da misle i javno govore drugačije od narativa koji su definisani i prikazani kao normalni u Sarajevu. To se nikad neće desiti. Nema sile, verbalnog delikta, krivičnog zakona koji to može da promijeni”, rekao je Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Srbiji piše N1.

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, pozvao je nedavno dva člana Predsjedništva, Komšića i Bećirovića, da ambasadora smijene. No, Vranješ tvrdi kako je poziv iz Predsjedništva na konsultacije, nelegalan.

Iako su članovi Predsjedništva BIH, Željko Komšić i Denis Bećirović, putem Ministarstva vanjskih poslova zatražili sastanak s ambasadorom kako bi pojasnio svoje istupe, na današnjoj sjednici Predsjedništva o tome nije bilo govora.

Ambasador Vranješ odazvao se Miloradu Dodiku, čime se ovaj javno pohvalio. Odazvao se Željki Cvijanović, i tu je stavio tačku. Žrtve pak gube nadu u bolju budućnost, ako se mlade generacije odgajaju na način da nemaju empatiju i da su im uzor ratni zločinici, kaže srebrenička majka, Kada Hotić.

“Zašto je to njima usađeno u njihove glave, da tako istupaju. Nisu one zločinci ali su zatrovane prljavom politikom prije svega koja ne osuđuje zločin, i taj narod koji je ogrizao u zločinu, oni koji su izvršavali zločine, oni to opravdavaju i tako odgajaju podmladak. A nažalost politika Srbije nije promijenila svoj stav iz 90tih godina iz onih ratnih, ista takva politika je na snazi u Srbiji, i oni podržavaju takve, pa su im pružili utočište, neka su, ja ne osuđujem djecu, nego osuđujem one starije koji ih tako odgajaju”, istakla je Hotić.