Kajakaši Goražda se pripremaju za Balkansko prvenstvo u Sjevernoj Makedoniji

Kajakaški klub „Buk“ Goražde provodi pripreme za Balkansko prvenstvo u kajaku na divljim vodama koje će se narednog mjeseca održati u Sjevernoj Makedoniji.

Za goraždanske kajakaše ovo je poseban izazov jer, ističu, dugi niz godina nisu nastupali na takmičenjima van granica BiH

“Godinama se nismo takmičili van granica BiH i sada smo dobili poziv od prijatelja iz Makedonije za jedno veliko takmičenje kakvo je Balkansko prvenstvo u kajaku na divljim vodama koje će se održati u gradu Velesu 18. i 19. augusta. Nastupit će kajakaši iz nekoliko država, radujemo se i vrijedno se pripremamo za ovo ali i ostala nadolazeća takmičenja”, kazao je trener KK “Buk” Sanin Herenda.

Napominje da je jedan od generalnih ciljeva uprave kluba, upoznati dječake i djevojčice sa osnovama kajaka, kako bi u budućnosti zavoljeli ovaj sport, ali ih i priremiti za prvenstva koja se organiziraju tokom ljeta.

“Sve su ovo djeca iz Goražda koja su se većinom prije dvije godine prvi put susreli sa kajakom. Sada možete da vidite rezultate našeg rada, a pored onih koji su trenutno na treningu, ima još desetak dječaka i djevojčica koje smo obučili osnovama kajaka. Obuka u kajaku se odvija u dvije discipline, slalom i spust, što je u biti ono što se traži i na takmičenjima”, precizirao je Herenda.

On je pozvao dječake i djevojčice uzrasta do 13 godina, kao i starije, da im se pridruže i okušaju se u ovom sportu.

“Naša kompletna obuka je besplatna što je možda važno naglasiti, jer prije dvije godine smo rekli da želimo da pomognemo klubu. I dalje stojimo pri tome i trudimo se da napravmo jednu novu genercaiju kajakaša na ovim prostorima koja će osvajati državna, balkanska i veća prvenstva”, napomenuo je on.

Trener Kenan Kadrić naglašava da je staza u Makedoniji zahtjevna, ali da će goraždanski kajakaši biti maksimalno spremni za Balkansko, ali i naredna takmičenja

“U Makedoniji je u pitanju kategorija trećeg i četvrtog stepena jakosti vode. Naši kajakaši su spremni za taj stepen vode tako da se nadam da će sve proteći u najboljem redu. Pripreme su ovih dana intenzivirane i pripremamo se kako za Balkansko prvenstvo tako i za Državno prvenstvo u spustu u Banjoj Luci, kao i za slalom čiji ćemo mi biti domaćini u Goraždu”, kazao je Kadrić.

Uprava Kajakaškog kluba “Buk” ovih dana pristupit će postavljanju staze na popularnim bukovima za Državno prvenstvo u slalomu koje će se održati u Goraždu u septembru, u susret obilježavanju BPK Goražde i Grada Goražda.

(FENA)