Kalkulacije pred posljednje kolo: Pobjeda nad Mađarskom Zmajeve gotovo sigurno vodi dalje

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u Gljivicama poražena od Poljske (76:85), te je zakomplikovala svoju situaciju u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre.

Preostalo je da se odigra još jedno kolo grupne faze, a BiH je na omjeru 1-1, kao i Portugal i Poljska, dok Mađarska ima dva poraza.

U srijedu Zmajevi igraju protiv Mađarske i tražit će pobjedu koja bi gotovo sigurno garantovala prolazak dalje.

U slučaju da Poljska pobijedi Portugal, a reprezentacija BiH savlada Mađarsku, stvari bi bile potpuno jasne i naš tim bi prošao dalje sa dvije pobjede kao drugoplasirani.

Ako Poljska dobije Portugal, BiH ima realne šanse i da s porazom od Mađarske prođe dalje. Tada bi se zatvorio krug od tri ekipe sa po jednom pobjedom (BiH, Portugal, Mađarska).

Portugal je trenutno na +3 u koš razlici nakon utakmica sa BiH i Mađarskom, BiH je na +9, a Mađarska na minus 12.

Dakle, s porazom od pet koševa razlike ili manjim, naš tim bi, u slučaju pobjede Poljske nad Portugalom, svejedno zauzeo drugo mjesto.

Ako Portugal napravi novo iznenađenje i savlada Poljsku, Bosni i Hercegovini je neophodna pobjeda nad Mađarima za plasman u polufinale.

Tada bi se ponovo zatvarao krug od tri selekcije sa istim brojem bodova, s tim da bi ovaj put Bosna i Hercegovina imala koš razliku od 0, dok je Poljska na +9, a Portugal na -9.

BiH protiv Mađarske igra u srijedu od 21, a duel Poljske i Portugala je isti dan od 18 sati.