Kijev kaže da su se borbe na istoku pojačale i da ukrajinske snage napreduju

Borbe na istoku Ukrajine su „nešto intenzivirane“ jer se ukrajinske i ruske snage sukobljavaju u najmanje tri područja na istočnom frontu, rekao je visoki ukrajinski vojni zvaničnik.

Odvojeno, ukrajinska vojska je rekla da je preuzela kontrolu nad dijelom jugoistočnog sela u Donjeckoj oblasti, u blizini niza malih naselja koje je Ukrajina ponovo zauzela u junu.

Neprijatelj je bezuspješno pokušao da povrati izgubljene položaje u sjevernom dijelu Staromayorske“, navodi generalštab ukrajinskih oružanih snaga, prenio je Reuters. To je bilo prvo službeno priznanje napretka u ovome selu otkako je Ukrajina pokrenula kontraofanzivu u junu.

Zamjenica ministra odbrane Hana Maliar rekla je na Telegramu da ruske snage dva dana zaredom napadaju u pravcu Kupyanska u regiji Harkov.

Mi smo u defanzivi“, napisala je.

Vode se žestoke borbe. Položaji obje strane se dinamički mijenjaju nekoliko puta dnevno“, dodala je. Maliar je također rekla da su se “dvije vojske sukobile oko razorenog grada Bakhmuta, ali da ukrajinske snage „postepeno napreduju“ duž njegovog južnog krila. Ona je dodala da kijevske trupe takođe odbijaju ruske napade u blizini Avdiievke i Maryinke. Glasnogovornik vojne komande na jugu rekao je u odvojenom saopštenju u nedjelju da su ukrajinske snage napredovale više od kilometra u jednom dijelu južnog fronta. Kijev je ostvario postepeni napredak u dijelovima istoka i juga otkako je pokrenuo svoju dugo očekivanu kontraofanzivu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu za državnu televiziju da operacija „nije uspjela“ i da su pokušaji probijanja ruske odbrane propali.

Patria