Kineski milijarder koji je nedavno boravio u Sarajevu ušao u novi biznis

Džek Ma je počeo kao školski učitelj i izgradio “kineski Amazon”, odnosno kompaniju Alibaba, a tri godine nakon što je Peking objavio rat tehnološkim firmama, Ma se okrenuo poljoprivredi.

Nakon što se oprobao u profesorskim vodama u Hong Kongu i Tokiju, 58-godišnjak je nedavno investirao u novu kompaniju koja se bavi tehnologijom na farmama, navodi se u izvještaju South China Morning Posta, prenosi Biznis insider.

Agrotehnološki startap, 1,8 Meters Marin Technology, osnovan je 20. jula u Hangdžou, gradu u kome je registrovana i kompanija Alibaba, kineski odgovor na Amazon.

Jedna od Maovih investicionih holding kompanija, Hangdžou Dajingtou, ima 10 posto udela u startapu.

Ovaj novi poduhvat dolazi skoro tri godine otkako je Džek Ma nestao iz vidokruga javnosti. On je naljutio kineske vlasti nakon govora u oktobru 2020. u kojem je kritikovao kineski finansijsko-regulatorni sistem i optužio kineske banke da posluju sa mentalitetom “zalagaonice”.

Džek Ma putovao po svijetu da bi izučavao agrotehniku

Njegove riječi su podstakle intenzivnu regulatornu kontrolu njegovog poslovanja i šire udarce na tehnološke firme u Kini. Tokom svog višegodišnjeg “izgnanstva”, Ma je izgledao kao da putuje svijetom dok je ustvari izučavao agrotehniku.

U oktobru 2021. godine Ma je bio u Španiji i učio o poljoprivredi i tehnologiji u vezi sa pitanjima životne sredine, izvijestio je tada SCMP, pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa Maovim rasporedom.

Takođe je putovao u Holandiju, Japan i Tajland da bi izučavao agrotehniku, prema SCMP-u.

U maju ove godine, Tokio koledž je najavio da će Džek Ma preuzeti nastavničku poziciju dok izučava poljoprivredu i proizvodnju hrane. Ma se povukao iz Alibabe 2019. godine i sjedi u odboru Džek Ma fondacije, prenio je Blic.

Podsjetimo da je Ma prije par sedmica boravio u Sarajevu. Nije poznato da li je razmatrao mogućnost investiranja u našu zemlju.