Klopp traži da FIFA i UEFA reaguju zbog transfera u Saudijskoj Arabiji

Jurgen Klopp je pozvao FIFA i UEFA da reaguju zbog agresivnog napredovanja Saudijske Arabije kada je u pitanju pustošenje tržište evropskih nogometaša.

Saudijci kupuju sve što mogu, a Klopp smatra da svi moraju biti svjesni promjene koju je to donijelo na nogometno tržište te na to i odgovoriti.

“Utjecaj Saudijske Arabije je ogroman u ovom trenutku. Najgora stvar je što prijelazni rok u ovoj državi traje tri sedmice duže nego kod nas. Pozivam FIFA-u i UEFA-u da reagiraju. Mora se pronaći neko rješenje”, pozvao je Klopp.

Podsjetimo, iz Liverpoola su već tri igrača ovog ljeta otišla u Saudijsku Arabiju. Riječ je o Fabinhu, Hendersonu i Firminu.

Isti problem komentariso je i Pep Guardiola, on je svoj komentar dao nedavno na pripremnoj turneji u Južnoj Koreji. Španskog stručnjaka je na komentar o Saudijcima nagnao nedavni odlazak Riyada Mahreza iz Cityja.

Krilni napadač je napustio Pepov klub kako bi potpisao za Al-Ahli za 40 miliona eura, a dobio je i basnoslovnu plaću. Čak ni City, klub koji raspolaže s daleko najviše novca na svijetu, nije imao način da ga odgovori.

“Ne tražimo zamjenu za Riyada po tome kakav je on igrač, svaki igrač je drugačiji. Ono što moramo istaknuti, Saudijska Arabija je promijenila tržište igrača. Prije nekoliko mjeseci, kad je Ronaldo bio jedini koji je otišao tamo, niko nije očekivao da će mnogi top igrači napraviti isto. U budućnosti će toga biti još više i klubovi toga moraju biti svjesni”, rekao je Guardiola.