Klub bošnjačkog naroda donio odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa u vezi s izmjenama Krivičnog zakonika RS

Tabaković je, navodeći razloge za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kazao da su samim izmjenama Krivičnog zakonika RS, prije svega, prekršene evropske konvencije o slobodi izražavanja

Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske donio je odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, koji je nedavno usvojila Narodna skupština RS.

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Alija Tabaković izjavio je Feni da su održali elektronsku sjednicu Kluba, da su se svi delegati jutros do 10 sati izjasnili, te je donesena odluka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Po njegovim riječima, od osam delegata u Klubu bošnjačkog naroda, pet delegata se izjasnilo da navedene izmjene Krivičnog zakonika RS vrijeđaju interes bošnjačkog naroda, a troje je bilo protiv. Da bi se donijela odluka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa potrebna je dvotrećinska većina u Klubu.

– Procedura je sljedeća, predloženi zakon ide na Vijeće naroda i ukoliko ne budu usvojeni amandmani, ili se ne prihvati veto Bošnjaka, sljedeća instanca je zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne Skupštine RS, gdje vjerovatno opet neće biti postignuta saglasnost. Sljedeća instanca je Ustavni sud entiteta RS. Tako da do konačne odluke Ustavnog suda RS neće zakon niti stupiti na snagu, niti je to primjenjivo – pojasnio je Tabaković.

Dodao je da nakon odluke Ustavnog suda RS, dalja procedura je Službeni glasnik i ukaz entitetskog predsjednika.

Tabaković je, navodeći razloge za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kazao da su samim izmjenama Krivičnog zakonika RS, prije svega, prekršene evropske konvencije o slobodi izražavanja.

Dodao je da se to posebno odnosi na medijske slobode, novinarska izvještavanja, ali i na svakog građanina, budući da ove izmjene tretiraju i društvene mreže gdje ljudi svakodnevno komuniciraju.

– Kada su u pitanju Bošnjaci, onda se to posebno odnosi na i onako diskriminirajuće postupke vlasti i pojedinaca u entitetu RS. Svaki građanin, posebno mi, imamo pravo da budemo zabrinuti za bošnjački narod, jer trenutna diskriminacija i u MUP-u entiteta RS, ali i u sudstvu, gdje su Bošnjaci zapostavljeni, gdje nisu ni zastupljeni, moguće je i za očekivati je da se nastavi i diskriminacija, posebno represivne mjere prema nesrpskom stanovništvu u čitavom entitetu, što je do sada i bila praksa mimo zakonske regulative. Sada kada imaju nekakvu zakonsku osnovu, onda će sigurno Bošnjaci biti posebno na udaru – kazao je Tabaković.

Istaknuo je da ovaj zakon zasigurno, ne samo da vrijeđa bošnjački narod, nego vrijeđa svakog razumnog građanina u BiH.

– Jasno je da ni građani u Federaciji BiH neće biti izuzeti od ovog krivičnog zakona – naveo je Tabaković.

Upitan kada se može očekivati održavanje sjednice Vijeća naroda RS, naveo je da su već obavljene konsultacije i da bi sjednica Vijeća naroda RS mogla biti 1. augusta.

Podsjećanja radi, Narodna skupština RS je 20. jula usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizira kleveta.

Od 63 prisutna poslanika, ovaj zakon podržalo je 47, protiv je bilo njih 16, dok niko nije bio suzdržan.

Narodna skupština RS-a je krajem marta usvojila nacrt ovog zakona, koji je nakon toga upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Prije početka sjednice, NSRS na kojoj je razmatran predloženi zakon, održana je i mirna protestna šetnja tokom koje su građani i predstavnici medija poručili poslanicima da ne podignu ruku za ovakav sraman zakon. Protestnoj šetnji pridružili su se i pojedini opozicioni poslanici.

Od kada je Vlada RS utvrdila ovakav nacrt zakona, a i nakon što je usvojen u NSRS, uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.