Komšić i Bećirović traže od Konakovića da hitno pozove ambasadora BiH u Srbiji na konsultacije

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović zatražili su od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da hitno pozove ambasadora Aleksandra Vranješa na konsultacije u Sarajevo. U povodu izjava koje je dao ambasador Bosne i Hercegovine u Beogradu Aleksandar Vranješ na sastanku s direktorom Bezbjedonosno-informativne agencija Republike Srbije Aleksandrom Vulinom, a posebno nakon njegove medijske izjave za iskazivanje zahvalnosti istom zbog davanja stipendije dvjema studenticama, tražimo od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da ambasadora Vranješa pozove na hitne konsultacije u Sarajevo kako bi objasnio svoje postupke.

Potrebno je da MVP BiH sačini informaciju koju će ministar Elmedin Konaković dostaviti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Kako je Faktor jučer objavio novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine, koji je prije dva dana predao akreditive predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću izazvao je već jučer diplomatski skandal izražavajući podršku šefu BIA-e, čovjeku sa američke crne liste, a podržao je i dvije studentice iz Sarajeva koje su na društvenim mrežama veličale ratnog zločinca Ratka Mladića.

Vranješu ovo nije prvi diplomatski skandal. U septembru 2021. godine po instrukcijama tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koje je izdao ambasadorima iz reda srpskog naroda da Christiana Schmidta ne priznaju kao prvog čovjeka OHR-a, samo zahvaljujući brzoj reakciji MVP-a BiH stigao je na Strateški forum koji se održavao u Sloveniji, na Bledu.

Samo mjesec poslije, Vranješ se u Zagrebu bez znanja MVP-a i tadašnje ministrice Turković sastao i razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu Matthewom Palmerom.

Vranješ je tada Palmeru govorio o Inzkovom zakonu o zabrani negiranja genocida. Kako je saopćeno nakon sastanka, naglasio je da je “posljednja odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka dovela do ograničenja slobode govora srpskog naroda u BiH što je bila kap koja je prelila čašu i upitao ga kako bi reagovali građani SAD-a kada bi im neko ukinuo pravo na slobodu govora definisanu Prvim amandmanom Ustava SAD-a”.

Vranješ je do ambasadorske pozicije došao tako što je godinama zdušno podržavao i branio Dodikove stavove u medijskim istupima, gdje je predstavljan kao analitičar. U tim istupima Vranješ je nastupao kao zagovornik bliskih veza s Rusijom i protivnik integracije BiH u NATO. Prije Beograda, Vranješ je bio na poziciji ambasadora BiH u Zagrebu.