Konaković: Ako neko od partnera izradi, idemo u potpunu blokadu i izolaciju entiteta RS

Ministar vanjskih poslova BiH i šef NiP-a Elmedin Konaković izrazio je očekivanja da će državna vlast krajem augusta usvojiti važne evropske zakone.

Dogovor je to koji su postigli partneri na državnom nivou tokom sastanak u Parlamentu BiH.

Naime, lideri stranaka Trojke sastali su se sa šefovima HDZ-a i SNSD-a kako bi deeskalirali političku situaciju. A, usvajanje evropskih zakona jedan je od dogovora.

“Mi smo na tom sastanaku dogovorili da ćemo od kraja augusta imati dinamiku rada Vijeća ministara i Parlamenta BiH koji će izglasati set zakona koji su prevažni na evropskom putu. Vjerujem da će se održati data riječ, u sklopu toga je i imenovanje ministra finansija koji pripada SNSD-u. Ali bi se stvari trebali vratiti prvo u normalnu. Ako se ti zakoni usvoje, onda će biti jasno koliko je važno razgovarati i praviti kompromise”, navodi Konaković u razgovoru za Raport.

Međutim, Konaković kaže da postoji i scenario da neko izigra dogovor. Prije svega se tu misli na Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a.

“Ako neko od partnera slaže i izigra dogovor, onda je vrlo lako prognozirati da idemo u potpunu blokadu i izolaciju entiteta RS i onda obračun sa onima koji zloupotrebljavaju naše povjerenje. Za sada mislim da se isplati još ovaj put da se zbog budućnosti BiH, zbog evropske prilike, sačekati kraj augusta da se vidi hoće li se dogovor ispoštovati”, naveo je Konaković.

Pitamo ga da li je dio dogovora i Ustavni sud BiH, iz kojeg Dodik želi izbaciti strane sudije.

“Nema dogovora, što se tiče zakona mi smo se dogovorili da se dogovaramo, stavovi su nam dijametralno suprotni. Zbog svega što se deševa, nije vrijeme da se izbace strane sudije.

U našoj obavezi je da pravosuđe bude domaće, s našim ljudima, ali stranci dugo nisu bili potrebniji BiH. Razgovori će početi, ali ne razmišljamo o tome da stranci neće biti dio sistema”, navodi Konaković.

On dalje navodi kako se on i čelnici Trojka politikom bave onako kako ih Dejton obavezuje.

“Onako kako moramo, gdje je konsenzus ultimativan, ali istovremeno ne amnestiramo nikoga ko je pokušao udar na ustavni poredak. Tražimo od Tužilaštva hitno djelovanje prema onima koji su pokušali. Ne tražimo povlačenje neustavnih zakona, to je besmisleno jer ih je Schmidt sklonio. To je nezrelo, a treba da se procesuiraju oni koji ne poštuju zakon BiH”, kaže Konaković.

Na kraju se osvrnuo i na posjetu visoke delegacije iz SAD koja je zadužena za pitanja nacionalne sigurnosti u Kabinetu predsjednika Joe Bidena.

“Ona je bila najavljena, mi smo potvrdili prisustvo sastancima. Imali smo plan kako i na koji način da predložimo neke aktivnost za djelovanje. Značajno je ovo interesovanje. Odgađanje nije političke naravi. Ona će biti vrlo brzo realizirana. Na tom sastanku bi se potvrdila i očekujem ovih dana da se potvrdi posvećenost američke administracije procesima u BiH i odnos prema onima koji udaraju na ustavni poredak i izazivaju probleme u Dejtonskom uređenju”, zaključio je Konaković za Raport.