Konaković: Nemamo šta tražiti da Dodik povuče zakone jer ih je Schmidt poništio. Dodik: Tražili su od mene

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je odobrilo pokretanje procedure za kupovinu zgrade za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci.

Ovom odlukom će se za kupovinu zgrade za smještaj UIO-a u Banjoj Luci izdvojiti 69,5 miliona KM.

Ta odluka je donijeta dan nakon što je koalicija sa državnog nivoa dogovorila “set evropskih zakona”.

Opozicija, od koje je najglasnija SDA, je kritikovala davanje 70 miliona KM za kupovinu zgrade UIO BiH u Banjoj Luci. Kažu da Trojka tim novcem finansira Dodikov secesionizam.

SDA: Novcem koji Trojka daje kako bi UIO BL kupila zgradu se finansira Dodikov secesionizam

Neki su se protivili razgovoru predstavnika Trojke i SNSD-a sve dok NSRS ne povuče sporne zakone koje je donijela.

Radi se o zakonima o neprihvatanju i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković je kritičarima odgovorio na Facebooku, navodeći da nema šta tražiti da se povuku sporni zakoni jer ih je poništio Christian Schmidt.

“Zvuči zaista nevjerovatno da neki političari, novinari, urednici traže da “Trojka” ne razgovara o zakonima koji nas značajno približavaju EU sve dok NSRS ne povuče sporne zakone koje je donijela. Sporne zakone koje je visoki predstavnik poništio, stavio van snage, formalno više ne postoje. Tražiti da se takvi zakoni povlače u NSRS znači pristanak na teoriju da visoki predstavnik ne postoji i da su mu odluke ništavne”, napisao je tada Konaković.

Konaković: Nevjerovatno, neki traže da Trojka ne razgovara o približavanju u EU dok NSRS ne povuče svoje zakone

Zanimljivo, lider SNSD-a Milorad Dodik tvrdi drugačije. Sinoć je na RTRS-u rekao kako su mu partneri na državnom nivou tražili da povuče sporne zakone.

“Zakon o neprihvatanju visokog predstavnika i o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda ostaju na snazi. Kada smo došli na sastanak od nas je isključivo traženo da se povuku ovi zakoni. Rekao sam odmah ne možemo o tome razgovarati. Rekao sam da to ne može. RS nije ukinula Ustavni sud, ali se protivi nakaradnoj proceduri”, poručio je Dodik.

Dodik: Zakoni o neprihvatanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH ostaju na snazi