Konaković sa ministrom turizma S. Arabije: Veliki interes za saradnju

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković razgovarao je sa ministrom turizma Kraljevine Saudijske Arabije i predsjednikom Upravnog odbora Saudijskog fonda za razvoj Ahmedom Aqeelom Al-Khateebom.
Sagovornici su ocijenili da Bosna i Hercegovina i Kraljevina Saudijska Arabija imaju dobre i prijateljske odnose i izrazili nadu da će se bilateralna suradnja između dvije zemlje nastaviti razvijati na obostranu korist.

Ministar Konaković je izrazio zahvalnost na pomoći i potpori koju Kraljevina Saudijska Arabija pruža svih ovih godina Bosni i Hercegovini, istaknuvši potrebu za unapređenjem ekonomske suradnje. Posebno je zahvalio na potpori projektu izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

Ministar Al-Khateeb je izrazio zadovoljstvo nakon usvajanja odluke Vijeća ministara BiH o privremenom ukidanju viznog režima za državljane Saudijske Arabije. Naglasio je da državljani Saudijske Arabije iskazuju sve veći interes za posjetom BiH, koja je bogata prirodnim resursima, ali i historijskim i kulturnim znamenitostima. Upoznao je ministra Konakovića sa kandidaturom KSA za organizaciju svjetske izložbe Expo 2030 i, u tom pogledu, izrazio nadu za podršku Bosne i Hercegovine ovoj kandidaturi.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o razvojnim projektima u vezi sa jačanjem turističkih kapaciteta u Bosni i Hercegovini, stvaranju što boljih uvjeta za investiranja kao i mogućnostima suradnje u oblastima infrastrukture i namjenske industrije.

Razgovarano je i o putu BiH u EU, reformskim procesima, odlascima mladih iz naše zemlje te mogućnostima ukidanja viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica BiH za putovanja u KSA.