Kontroverzna odluka suda u Doboju: Vozač oslobođen krivice za smrt porodice Livnjak

Okružni sud u Doboju je donio rješenje kojim se ukida presuda Osnovnog suda u Tesliću kojom je Goran Bijelac (23) osuđen na šest godina zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo troje članova porodice Livnjak. Ova odluka izaziva kontroverzu i postavlja pitanje: Zašto građani nemaju pravde?

Podsjetimo, nesreća se dogodila 15. augusta 2020. godine na magistralnom putu Banja Luka – Teslić, u mjestu Buletić. Sudarila su se dva vozila, ‘audi A6’, kojim je upravljao Bijelac, i ‘fiat’, za čijim volanom je bio nastradali Zoran Livnjak.

Optužnica tvrdi da je Bijelac u vrijeme nesreće bio pod zabranom upravljanja vozilom ‘B’ kategorije zbog ranije prebrze vožnje. Kako je došlo do sudara i smrti majke i kćerke, Svetlane (37) i Dragane (19) Livnjak, postalo je pitanje koje izaziva bijes i tugu među građanima.

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Tesliću, Bijelac je bio osuđen na šest godina zatvora zbog izazivanja nesreće, ali sada je odluka ukinuta, što je izazvalo razočaranje među članovima porodice i javnost.

Nerminka Begović, zamjenik predsjednika Okružnog suda u Doboju, izjavila je da je drugostepeno vijeće uvažilo žalbu branioca optuženog i da će se Bijelcu ponovo suditi u Osnovnom sudu u Tesliću. Ova odluka je dodatni udarac za porodicu Livnjak, koja je izgubila majku i sestru u ovoj tragičnoj nesreći.