Košarac napao reisa Kavazovića: Izađi iz uloge radikalnog jurišnika SDA

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac istakao je da je krajnje zabrinjavajuće to što se reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović “sve češće stavlja u ulogu radikalnog militarističkog vođe, umjesto da kao vjerski poglavar promoviše mir i toleranciju”.

Dodik: “Retorika reisa ef. Kavazovića “neodoljivo podsjeća na retoriku ratnih komandanata vojnih i paravojinih formacija”

“Prvo smo svjedočili njegovim prijetnjama da se BiH, ako bude potrebno, brani oružjem, a onda i pozivu na borbu za svaki pedalj BiH. Koga to Kavazović poziva na mobilizaciju?! Kome upućuje prijetnje i zašto uporno zvecka oružjem?!”, zapitao je Košarac.

Navodeći da je odavno poznata matrica takvog djelovanja, Košarac ističe da je zastrašujuće to što poglavar jedne vjerske zajednice ni nakon više od tri decenije ne odstupa od ideologije žrtvovanja mira za BiH.

Prema njegovim riječima, to su politike prošlosti, koje nažalost žive u Kavazovićevoj i glavama njegovih političkih favorita.

“Čuje li sve ovo /bošnjački član Predsjedništva BiH Denis/ Bećirović? Ne čujemo ga. Ko sada prijeti? Ko ima militantne stavove? Ne zaboravljamo ni Bećirovićevo sastajanje sa ratnim komandantima takozvane Armije BiH. Vjerovatno pričaju o miru… Zašto Bošnjaci sada ignorišu prijetnje ili se boje da se suprotstave reisu? E to su oni i licemjerna politika!”, napisao je Košarac na Instagramu.

Košarac napominje da sve vrijeme oni napadaju i imaju militantnu retoriku, a kad se u Srpskoj na demokratski način u institucijama odlučuje u skladu sa Ustavom, onda Bošnjaci horski ponavljaju laži o secesionističkim politikama.

“Neka se bave Federacijom i rješavanjem tamošnjih problema. Srpska ima svoje rukovodstvo i institucije”, poručio je Košarac.

On je dodao da Kavazović treba da se okane takve retorike.

“Neka konačno izađe iz uloge radikalnog jurišnika Stranke demokratske akcije! Kavazovićevi pusti snovi o unitarnoj islamskoj državi ostaju to što jesu – pusti snovi”, ističe Košarac.

Košarac je naglasio da Republika Srpska insistira na primjeni Dejtona i Ustava.

“Ne damo naša Ustavom i Dejtonom zagarantovana prava. Ništa tuđe ne želimo”, dodao je on.

On je podsjetio da je BiH zemlja sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Onoliko je bošnjačka, koliko i srpska i hrvatska”, zaključio je Košarac.

Ćosić odgovorio reisu Kavazoviću: BiH je srpska zemlja, mi smo vas oslobađali!