Krađe na plažama u Hrvatskoj su sve češće, ovo su korisni savjeti da ih spriječite

Policijska uprava zadarska, Hrvatska, u proteklih nekoliko dana zaprimila je prijave o počinjenju krivičnih djela krađe na plažama, a radi se o krađama torbe i naprtnjača s različitim predmetima koje su ostavljene bez nadzora na plažama.

Upozorenje policije prenosimo u cijelosti:

Jučer, 17. jula na plaži Kolovare u Zadru, nepoznati počinitelj je u poslijepodnevnim satima otuđio ruksak s odjećom, ključevima, kao i drugim vrijednim predmetima u vlasništvu Austrijskog državljanina.

Na isti način oštećeno je i dvoje švedskih državljana koje su ruksak s osobnim predmetima ostavili bez nadzora na plaži dok su se kupali na Punti Bajlo u Zadru, dok je na plaži Put Klementa nizozemskim državljanima nepoznati počinitelj otuđio torbu s plaže i u njoj novčanik, lične dokumente, bankovne kartice, novac, naočale i dr..

Ovakvi događaji potvrđuju kako kradljivci koriste nepažnju građana i njihov boravak u moru te im otuđuju stvari ostavljene bez nadzora. Najčešći predmeti krađa su novčanici s novcem i mobiteli, ali i nakit, ključevi vozila ili apartmana, sunčane naočale… Počinitelji jednostavno ne biraju predmete koji im se nađu pri ruci.

U cilju smanjenja mogućnosti nastanka ovakvih i sličnih krivičnih djela krađa te izazivanja neugodnosti tokom boravka na plažama i ovom prilikom policija podsjeća građane na neke od korisnih savjeta kako zaštititi svoju imovinu:

– na plažu ne nosite vrijedne predmete i dragocjenosti, osobito veće novčane iznose, nakit i vrijednu foto-videoopremu

– torbe, ključeve, mobitele, fotoaparate, videokamere i dr. na plaži ne ostavljajte bez nadzora – ako ste spriječeni, neka ih pripaze prijatelji ili poznanici

– ne provjeravajte učestalo novac i vrijedne predmete, time kradljivcima skrećete pozornost na sebe i svoje stvari

– dokumente i novac ne držite zajedno

– na plažu ponesite onoliko novca koliko vam je potrebno za sitne troškove (sok, kafa, sladoled…)

– ako do plaže dolazite privatnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila, u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete

– ako dolazite biciklom – osigurajte ga vežući za drvo, ogradu…

– ključeve apartmana, soba, vozila i sl. koji sadrže nazive i brojeve apartmana i soba te registarsku oznaku vozila spremite na mjesto koje nije dostupno tuđim pogledima

– ako ste pokradeni, pozovite odmah policiju na broj 192.