Krio u kojim flašama vode su fekalije: Krivična prijava protiv Skočibušića i proizvođača flaširanih voda

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona formiralo je predmet protiv direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniše Skočibušića i još nekoliko osoba iz ovog zavoda, kao i drugih NN proizvođača flaširanih voda, potvrđeno je Federalnoj televiziji.

Predmet je formiran zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela – zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi, te proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih životnih namirnica.

Krivičnu prijavu protiv Skočibušića i ostalih podnio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović. Rečeno nam je da će više informacija biti poznato nakon provjera Federalne uprave policije te analize određene dokumentacije.

Kako i zašto je HDZ pokušao uništiti bosanskohercegovačke proizvođače vode

Nakon što je 17.11.2022. godine u medijima objavljena informacija da sedam od 70 flaširanih voda u FBiH sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne, bez navođenja naziva proizvoda i proizvođača, BOSS je podnio zahtjev za pristup informacijama Zavodu za javno zdravlje FBiH u kojem se traži dostava naziva proizvođača čija flaširana voda sadrži bakterije.

Podsjećamo, monitoringom uzoraka pakiranih prirodnih voda za piće kojeg je proveo entitetski Zavod za javno zdravstvo, utvrđene su navedena kršenja zdravstvenih propisa, ali i činjenica da 61,1 posto uzetih uzoraka nije bilo u skladu s deklaracijom na proizvodu.

Navedeni zahtjev je upućen jer u medijima nije prezentirana informacija o kojim flaširanim vodama se radi, a ista je od izuzetnog značaja za građane jer se radi o pitanju od značaja za javno zdravlje s obzirom da građani u nedostatku takve informacije i dalje mogu konzumirati bakteriološki neispravnu vodu koja sadrži fekalne materije. Nakon dostavljanja odgovora iz Zavoda za javno zdravlje FBiH, BOSS će obavijestiti javnost o nazivima proizvođača čiji su proizvodi bili bateriološki neispravni, a kako bi se preventivno djelovalo u cilju zaštite građana.

U krivičnoj prijavi Tužilaštvu FBiH bit će naznačeno da je krivično djelo iz člana 383. KZFBiH počinjeno zbog djelovanja protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, koji obavezuje na brigu o zdravlju građana, a prikrivanjem informacije koja je voda bakteriološki neispravna upravo ugrožavaju zdravlje građana, potvrdio je Mirnes Ajanović.

 

 

Sanel Kajan (DF) otkrio čija voda sadrži fekalije i bakterije: “Riječ je o hrvatskoj vodi. HDZ promoviše i podržava!”