LIDL ulaže milione u Kiseljak: Nova logistička baza za BiH i Crnu Goru

Ulaganjem u infrastrukturu i nove projekte, poput poslovne zone Azapovići i modernog doma zdravlja, Kiseljak postaje magnet za strana ulaganja. Među njima se ističe renomirani trgovački lanac LIDL, koji planira izgraditi svoje središnje skladište i logistički centar za Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru.

“Ovo je velika investicija koja će donijeti konkretne rezultate za našu općinu”, istakao je s ponosom načelnik Općine Kiseljak, Mladen Mišurić Ramljak. “Osim što će stvoriti 300-400 novih radnih mjesta, ova investicija će utjecati i na indirektno zapošljavanje, potičući rast građevinske operative i usluga u regiji.”

LIDL nije jedina kompanija koja prepoznaje potencijal Kiseljaka. Još tri kompanije su već kupile zemljište u novoj poslovnoj zoni Azapovići, privučene povoljnim položajem u neposrednoj blizini Koridora Vc. Zahvaljujući predanosti lokalne zajednice, koja je uložila napore u izgradnju putne i komunalne infrastrukture, investitori su prepoznali Kiseljak kao atraktivno mjesto za svoje poslovanje.

“Oduševljeni smo saradnjom s lokalnom zajednicom koja nas je toplo dočekala”, rekao je Erik Hoffman, direktor razvoja LIDL-a za ovu regiju. “Ovo je prilika za stvaranje održive saradnje koja će donijeti koristi i našoj kompaniji i lokalnoj zajednici.”

Osim ekonomske koristi, ovakva vrsta stranih investicija donosi i druge pozitivne faktore.

“Važno je naglasiti da se radi o stranom ulaganju, a ne kreditnom zaduženju države. To znači da je ovaj projekt samoodrživ i neće opteretiti javne finansije”, ističe Amra, ekonomistica i stručnjakinja za privredu. “Takva vrsta investicije potiče rast i razvoj lokalne zajednice, smanjuje ovisnost o državnim sredstvima i otvara nove prilike za privredni napredak.”

Osim ulaganja u poslovnu zonu, lokalna je općina prepoznala važnost zdravstvene brige za svoje stanovnike. Projekt zamjene starog doma zdravlja novim modernim objektom otvara nove mogućnosti za pružanje kvalitetne zdravstvene brige.

“Želimo osigurati bolji život svim našim stanovnicima. Moderni dom zdravlja pružit će nam više resursa i bolje uvjete za brigu o zdravlju naše zajednice”, rekao je načelnik Ramljak.

Ova inicijativa ne samo da će unaprijediti kvalitetu života stanovnika Kiseljaka već će privući nove investitore i ulaganja u ovaj prosperitetni kraj. Kiseljak, nekad poznat po svojoj bogatoj historiji, postaje primjer regije koja hrabro gradi svoju budućnost i postaje središte privrednog razvoja.

Dok Kiseljak postaje atraktivna destinacija za strana ulaganja, LIDL planira proširiti svoje poslovanje na tržišta Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Njihov dolazak ne samo da donosi nove proizvode i usluge, već i otvara vrata novim prilikama i rastu ekonoije u ovim zemljama.