Ljubojević: Nogometni savez BiH je posvećen razvoju ženskog fudbala

Darko Ljubojević je Izvršni direktor sektora za reprezentativne selekcije i edukaciju NSBiH, a za zvaničnu stranicu Saveza govorio je o ženskom fudbala i planovima za razvoj lige i reprezentativnih selekcija.

Ljubojević je istakao da je NSBiH prethodne godine po prvi put dobio povjerenje od strane UEFA da bude domaćin jednog Evropskog fudbalskog prvenstva i to za kadetkinje:

„Prilika je u potpunosti iskorištena i UEFA je organizaciju takmičenja ocijenila sa najvećom ocjenom. Nakon toga smo došli u situaciju koja je dovela do određene ekspanzije ženskog fudbala u BiH. Započeti su i programi UEFA Disney playmakers koji je usmjeren ka djeci uzrasta od 5 do 8 godina, kao i UEFA Legacy program za djecu uzrasta od 10 do 12 godina. Pomenuti programi su obuhvatili 609 djevojčica kroz aktivno učešće 30 škola. Pokrenuta su i školska takmičenja za djevojčice, a po prvi put je organizovano U-13 takmičenje u BiH za djevojčice koje je u prvoj godini bilo turnirskog karaktera, organizovano po regijama. Još jedan iskorak su i reprezentativna okupljanja i selekcije djevojčica koje kroz rad sa najboljim trenerima u gradovima širom BiH prolaze određene provjere i imaju mogućnost da ukoliko posjeduju kvalitet, zaigraju za reprezentativne selekcije.“

Na pitanje vezano za klupski razvoj i stanje u klubovima Darko Ljubojević je odgovorio da stanje u klubovima zbog materijalne situacije nije baš najbolje:

„Nažalost, ženski fudbal u ovom trenutku nije prepoznat od strane sponzora i klubovi nemaju mogućnost da budu samoodrživi. SFK 2000 Sarajevo i ŽF/NK Emina Mostar su svijetli primjeri samoodrživosti, ali za ozbiljnu ligu i takmičarski karakter koji ce privući pažnju i potencijalne sponzore neophodno je više kvalitetnih sredina i kvalitetnije lige. Sistem takmičenja u Premijer ligi za žene je od naredne sezone promijenjen, te će nakon dva kruga liga biti podijeljena na dvije grupe, čime će mečevi u nastavku lige biti ujednačeniji i zanimljiviji. Takođe, se ozbiljno razmatra ideja uvođenja U-15 Premijer ženske lige, koja bi uz već postojeću U-17 Premijer žensku ligu za kadetkinje bila otvorena za sve klubove učesnike.“

Darko Ljubojević je još dodao:

„U posljednjih godinu dana na BiH sceni su se pojavili klubovi i entuzijasti koji su spremni da svoje znanje i resurse stave na raspolaganje u svrhu razvoja ženskog fudbala i da kroz novi kvalitet unaprijede ženski reprezentativni fudbal. Imamo slučaj ŽFK Leotar Trebinje koji je za jako kratko vrijeme pokazao oprjedjeljenje da kroz angažovanje provjerenih trenera i obezbjeđenje adekvatnih uslova bude idealna baza za razvoj talenata i budućih reprezentativki, te da po posebnom program rade sa potencijalnim reprezentativkama. Želja je da primjer i model ŽFK Leotar Trebinje i njihov posvećen i profesionalan odnos koji je od samog početka prepoznat, isprate i drugi klubovi.“

NSBiH će kroz strategiju razvoja ženskog fudbala, koja je u procesu formiranja uz smjernice UEFA tima, posebnu pažnju usmjeriti na razvoj talenata i razvoj svih sredina koje iskažu spremnost da profesionalno i odgovorno rade u cilju razvoja ženskog fudbala.

„Nadam se da je pred nama jedan uspješan period i da ćemo u spoju iskustva i novih energija dobiti jedan novi kvalitet koji će rezultirati i boljim rezultatima svih ženskih reprezentativnih selekcija“, zaključio je Darko Ljubojević.