Ljudski poziv: Dačić da posjeti koncentracione logore i grobnice na području Prijedora

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini uputio je poziv srbijanskom ministru Ivici Dačiću da bude njihov gost u Prijedoru 4. augusta, u povodu njegove najavljene posjete ovom gradu. U otvorenom pismu, Savez logoraša izrazio je želju da ministru pokažu koncentracione logore Trnopolje, Omarsku i Keraterm, grobnice logoraša Tomašicu i Kevljane, te da ga upoznaju s “čovjekom sa žice” Fikretom Alićem.

Ovaj poziv dolazi nakon što je Dačić 2019. godine, u jednoj televizijskoj emisiji, na vrlo neprimjeren način negirao postojanje koncentracionih logora u Prijedoru, kao i postojanje logoraša i ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom od strane Vojske Republike Srpske i MUP-a RS-a.

“Prijedor je prva lokalna zajednica u BiH po obimu počinjenih ratnih zločina, po broju masovnih grobnica, po broju koncentracionih logora smrti, po broju sudskih predmeta na međunarodnim i domaćim sudovima i na kraju po broju potvrđenih presuda za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u ovom gradu,” navodi se u otvorenom pismu Saveza logoraša u BiH.

Prema njihovim podacima, u Prijedoru je do sada evidentirano 3.176 žrtava nesrpske nacionalnosti, uključujući 102 djece i 256 žena, a taj broj nije konačan. Tokom 1992. godine, tri koncentraciona logora – Omarska, Keraterm i Trnopolje – postala su mjesta mučenja, ubijanja i deportacije više od 30.000 logoraša nesrpske nacionalnosti. Logoraši su bespravno zatvarani, a preživjeli su na kraju protjerani iz Prijedora.

Posebno okrutno postupanje u logoru Omarska bilo je rezervirano za žene logorašice, koje su doživjele sistematsko seksualno zlostavljanje, što je kasnije okarakterisano kao poseban oblik ratnog zločina u sudskim presudama.

Savez logoraša u BiH ističe da su tijela ubijenih Bošnjaka i Hrvata ekshumirana na 503 lokacije, u 73 masovne grobnice, u 10 opština i u tri države, a tijela su raznijela čak pet rijeka. Iako su donesene više od 60 presuda za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru, još uvijek se traga za posmrtnim ostacima 471 ubijenog civila nesrpske nacionalnosti.

Iz Saveza logoraša u BiH podsjećaju da su posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka i Hrvata ekshumirani do danas na 503 lokacije, u 73 masovne grobnice, u 10 opština i u tri države, a tijela ubijenih je raznosilo pet rijeka.

– Još uvijek tragamo za posmrtnim ostacima 471 ubijenog civila nesrpske nacionalnosti iz Prijedora. Za počinjene ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru do danas je doneseno više od 60 presuda, a zločinci su osuđeni na kazne zatvora više od 1.000 godina – navodi se u otvorenom pismu.