Mandić: Konaković mi je rekao da će spriječiti opoziv, a sve ovo je napravila ekipa NiP-a koja ima SDA-ov DNK

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić poručio je, između ostalog, da mu je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković obećao da će spriječiti njegov opoziv i da neće dozvoliti da zbog ličnih interesa ova priča eskalira.

“Općina Centar je uvijek u fokusu; jeste ‘usijana’, ali dovest ćemo ovo stanje na ‘normalnu temperaturu’. Teško mi ovo pada, jer sam s ovim ljudima bio u kampanji. Iskreno, svi smo od jučer šokirani. Slično se spremalo prije godinu, to smo znali odmah! Imali su i tad ambicije za ovo, ali ovo što se desilo je potpuni šok. Nismo se znali postaviti, da li napustiti sjednicu ili ne… Bilo je i povišenih tonova. Sugestije su uvijek poželjne, da se razumijemo. Kad je Ćosić otvorio sjednicu, bilo je par ‘uobičajenih’ tački… i onda inicijativa za moj opoziv! Jasmin Ademović iz NiP-a je bio glavni inicijator. Napustio sam sjednicu jer je bila mučna. Nije važno kako se ja osjećam, odaslana je loša poruka. Ovo će se odraziti na moj rad, iako sam po zakonu još uvijek načelnik. Mora se uključiti CIK, pa organizirati referendum, koji je zakazan za 17. septembra”, rekao je Mandić gostujući na televiziji Face.

Procjenjuje da bi referendum mogao koštati općinu oko pola miliona maraka.

“A mi nemamo taj novac. Hoćemo li smanjiti socijalne naknade, naknade porodiljama, djeci?! Pozivam ih da se, do kraja mandata, odreknu svojih paušala umjesto smanjivanja naknada ugroženim. Novi načelnik bi mogao stupiti na dužnost tek u januaru. Neobjašnjivo je i šokirajuće ovo što su uradili. Ohrabren sam podrškom Naše stranke, SDP-a, a i neki članovi NiP-a pružili su ruku”, dodao je.

Ističe ulogu predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića.

“Podržao me Konaković! Vidjeli smo se danas, došao je kod mene i počašćen sam. Njega poznajem i sarađujem s njim, evo, već četiri godine, moj je saborac. Neće dozvoliti da zbog ličnih interesa ova priča eskalira. Rekao mi je da će ovo spriječiti. Ademović ima ambicije da zauzme moje mjesto. Imaju još uvijek šansu ispraviti ovu grešku, ali neka znaju da su samo ojačali Našu stranku”, poručio je.

Kazao je i da želi dovršiti mandat načelnika i završiti započete procese, ali i da se kaje zbog nekih stvari.

“Kajem se samo što sam prešutio neke stvari. Ovo sve je napravila ekipa iz NiP-a koja je nekad bila u odijelima SDA. To je DNK SDA, mutirani su im geni. Moguće je da smijene i Tanovića. Muzur ima većinu, pa sumnjam da njega mogu ‘skloniti’. NiP je kvalitetna stranka, ali ima kukolja. Konaković će morati to riješiti”, mišljenja je Mandić.

Podsjetimo, vijećnik Jasmin Ademović (NiP) je sinoć izjavio da predsjednik stranke Elmedin Konaković ne može donositi odluke na lokalnom nivou.

“Mi možemo uvažiti ili ne uvažiti njegovo mišljenje, ali moramo donositi svoje odluke”, rekao je Ademović.