META: Uklonit ćemo svaki sadržaj koji veliča Nermina Sulejmanovića

Kompanija Meta, u okviru koje je i društvena mreža Instagram, poduzela je korake da spriječi moguće ponovno dijeljenje kopija videa likvidacije Nizame Hećimović iz Gradačca i uklonili naloge počinitelja sa Facebooka i Instagrama, odgovorili su iz Mete na upit Radija Slobodna Evropa o tome zašto je video ubistva bio dostupan više od tri sata.

“Duboko smo ožalošćeni stravičnim napadom u Bosni, a mislima smo sa žrtvama i njihovim najmilijima. U kontaktu smo sa vlastima u Bosni kako bismo pomogli u podršci njihovim istragama”, stoji u pisanom odgovoru glasnogovornika Mete za RSE.

Naveli su da su u petak, 11. avgusta, kad je počinjeno trostruko ubistvo, označili sadržaje kao nasilje s višestrukim žrtvama, prema Metinim politikama o opasnim organizacijama i pojedincima i uklonili video i Facebook i Instagram naloge počinitelja.

“Uklonit ćemo svaki sadržaj koji veliča počinitelja ili napad kad god saznamo za to”, rekli su.

Dodaju da su dodali verzije videozapisa u bazu podataka sadržaja koji krši pravila “što nam pomaže da otkrijemo i automatski uklonimo kopije ako se ponovo učitaju”.

U Gradačcu, na sjeveru Bosne i Hercegovine, 11. avgusta je počinjena trostruka likvidacija, a u napadu su ranjene i tri osobe. Nermin Sulejmanović je likvidirao suprugu koja ga je nekoliko dana ranije prijavila policiji zbog nasilja.

Ubistvo je prenosio uživo na svom Instagram profilu, koji je kasnije uklonjen, a u toku policijske akcije počinio je suicid.